ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό μία τεράστια αμμοθύελλα που σάρωσε τον Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από το Hope orbiter των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Το Hope orbiter των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν η πρώτη διαστημική αποστολή του αραβικού κόσμου στον Άρη και στόχος ήταν να καταλάβουμε καλύτερα τα κλιματικά συστήματα του Κόκκινου Πλανήτη. Αποστολή που έως τώρα φαίνεται πως εκπληρώνει το orbiter το οποίο εκτοξεύτηκε το καλοκαίρι του 2020.

Πρόσφατα λοιπόν, το Hope άρχισε να παρακολουθεί μία γιγαντιαία αμμοθύελλα στην επιφάνεια του Άρη για δύο εβδομάδες. Οι υψηλής ανάλυσης κάμερες και οι υπέρυθροι φασματογράφοι ανέλυσαν τη γεωγραφική κατανομή της σκόνης, των υδρατμών νερού και των παγωμένων νεφών διοξειδίου του άνθρακα που μετακινήθηκαν λόγω της θύελλας. Μάλιστα επειδή βρισκόταν σε τροχιά το orbiter, η παρατήρηση μπόρεσε να είναι διαρκής και να μετρηθεί σε λεπτά και μέρες, κάτι που οι προηγούμενες αποστολές στον Άρη δεν μπορούσαν να κάνουν. Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε την ανάπτυξη της καταιγίδας που απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα.

Αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες ήταν το πόσο γρήγορα μπορεί η θύελλα να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Μέσα σε μία εβδομάδα, η αμμοθύελλα επεκτάθηκε κατά 2.500 χιλιόμετρα στην επιφάνεια του πλανήτη, “καταπίνοντας” ορατά γεωγραφικά σημάδια όπως ο τεράστιος κρατήρας Ελλάς, ο δεύτερος μεγαλύτερος κρατήρας πρόσκρουσης του Άρη. Η σκόνη που μετακινήθηκε έφτασε ακόμα και τα 4.000 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που ξεκίνησε η θύελλα.

Τα συνεχόμενα δεδομένα που κατέγραψε το Hope για τη θύελλα είναι πολύτιμα για τους επιστήμονες, καθώς πέρα από τα κλιματικά μοντέλα θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις στο πώς οι θύελλες αυτές κάνουν πιο ξηρό το κλίμα του πλανήτη, βοηθώντας το νερό να ξεφύγει από την ατμόσφαιρα του Άρη.

Πηγή: unboxholics.com

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί