STEM & ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ξαναρχίζουν στις 15/1/22 στο Βόλο τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας

Η Σχολή Αστρονομίας, ύστερα από διακοπή δύο ετών (που τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά), ξεκινά πάλι φέτος τη λειτουργία της, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Σάββατο, 15η  Ιανουαρίου 2022 και ώρα 5 – 7 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου). Οι εγγραφές θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας: www.astronomos.gr

Περί COVID-19

Σ’ αυτό το σημείο να επισημάνουμε τα εξής: (1) Όλοι όσοι προσέλθουν στο κτίριο του Πανεπιστημίου και επιθυμούν να εισέλθουν σ’ αυτό με σκοπό είτε να παραδώσουν/παραλάβουν κάποιον μαθητή ή μαθήτρια, είτε να παραμείνουν στον χώρο του κυλικείου, πρέπει κατά την είσοδό τους να επιδείξουν στον αρμόδιο υπάλληλο, μαζί με την ταυτότητα τους, το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid-test ή αρνητικό PCR-test (του τελευταίου 48ώρου). (2) Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα φοιτήσουν στην Σχολή θα μπορούν να εισέρχονται κάθε φορά στον χώρο του Πανεπιστημίου μόνο αν επιδείξουν (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid-test ή αρνητικό PCR-test (του τελευταίου 48ώρου) ή αρνητικό self-test (του τελευταίου 24ώρου).

Τονίζεται, ότι όποτε και αν ανακοινωθούν νέα μέτρα κατά της διασποράς του COVID-19, είτε για το σύνολο της Επικράτειας, είτε τοπικά για τη Μαγνησία, τα μαθήματα θα προσαρμοστούν στις τότε διατάξεις αναλόγως και οι μαθητές θα ενημερωθούν εκ των προτέρων.

Περί μαθημάτων

Τα μαθήματα κατανέμονται σε τρεις κύκλους. Στην Α’ Τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες της Δ’, Ε΄& ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου. Στη Β’ Τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες που παρακολούθησαν τα μαθήματα της Α’ Τάξης κατά την περασμένη χρονιά (2020-21) διαδικτυακά και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο προαγωγής. Κατ’ εξαίρεση στη Β’ Τάξη μπορούν να εγγραφούν και μαθητές ή μαθήτριες, οι οποίοι κατόπιν κατατακτήριας εξέτασης (για την οποία παρακαλούνται να απευθυνθούν πριν από την 13η Ιανουαρίου 2022 στον Πρόεδρο, κ. Λ. Ζαχείλα, τηλ. 6944535455) αποδείξουν ότι κατέχουν την ύλη της Α’ Τάξης, δηλ. το Ηλιακό μας Σύστημα. Στην Γ’ Τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν επιτυχώς, έστω και διαδικτυακά, τις δύο προηγούμενες τάξεις. Στην Γ’ Τάξη δεν προβλέπεται εγγραφή μετά από αντίστοιχες κατατακτηρίες εξετάσεις.

Στην Α’ Τάξη σπουδών διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, μετέωρα, αστεροειδείς κ.λπ.). Στην Β’ Τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια. Στην Γ’ Τάξη διδάσκονται η διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

Τα μαθήματα διδάσκουν καθηγητές με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, συνεπικουρούμενοι και από άλλα στελέχη της Εταιρείας. Τα μαθήματα πλαισιώνονται και με εργαστήρια, διερευνητικές εργασίες (projects), αστροβραδιές στον Άγιο Στέφανο, βιντεοπροβολές, animation, κατασκευές, γενικές ομιλίες κ.λπ.

Η Σχολή Αστρονομίας διοργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, με χορηγό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στις αίθουσες του οποίου γίνονται τα μαθήματα. Στους μαθητές όλων των κύκλων σπουδών διανέμεται δωρεάν ένα βοηθητικό βιβλίο της Εταιρείας που αντιστοιχεί στην ύλη κάθε τάξης, με γενικό τίτλο: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», γραμμένο ειδικά για τους μαθητές της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης δίδονται και άλλα βοηθήματα.

Η φοίτηση στη Σχολή είναι ανελλιπής και γι’ αυτό σε κάθε μάθημα ελέγχονται οι απουσίες των μαθητών. Επίσης οι καθηγητές κάνουν δύο επαναληπτικά διαγωνίσματα, στη διάρκεια της φοίτησης, για την καλύτερη εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης και την μεθοδικότερη αξιολόγηση των μαθητών.

Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν το Σάββατο του Λαζάρου, 16η Απριλίου 2022. Την τελευταία ημέρα των μαθημάτων επιδίδονται στους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης οι τίτλοι των σπουδών τους, ενώ στους μαθητές της Γ’ Τάξης επιδίδεται ο απολυτήριος τίτλος των τριετών σπουδών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος: www.astronomos.gr

Πληροφορίες δίνονται ακόμη:

  • στα τηλέφωνα της Εταιρείας: 2421051061 & 6944535455
  • στο e-mail της Εταιρείας: [email protected]

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί