Λέων, ο μεγαλοπρεπής αστερισμός της Άνοιξης

14 ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον Λέοντα
Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης
Ι) Ο Λέων είναι ένας ανοιξιάτικος αστερισμός στο βόρειο ημισφαίριο. Βρίσκεται νότια της «Κατσαρόλας», του πιο αναγνωρίσιμου αστρικού σχηματισμού στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου Άρκτου.
II) Από τους 88 επίσημους αστερισμούς, ο Λέων κατατάσσεται 12ος σε μέγεθος. Καλύπτει 946,96 τετραγωνικές μοίρες, που ισούται με το 2,296% του ουρανού.
III) Ο αστερισμός φαίνεται καλύτερα γύρω στην 1η Μαρτίου κάθε έτους, την ημερομηνία κατά την οποία βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό μας. Είναι στην ίδια κατεύθυνση με το ημερήσιο αστέρι μας (τον Ήλιο) γύρω στις 31 Αυγούστου (δηλαδή, δεν φαίνεται στον ουρανό της νύχτας).
IV) Επειδή ο Λέων βρίσκεται κοντά στον ουράνιο ισημερινό, τμήματα του είναι ορατά από οποιαδήποτε τοποθεσία στη Γη. Αλλά για να δείτε ολόκληρο τον αστερισμό, πρέπει να βρίσκεστε μεταξύ 84° βόρειου γεωγραφικού πλάτους και 57° νότιου γεωγραφικού πλάτους.
V) Όσον αφορά τη συνολική φωτεινότητα, ο Λέων κατατάσσεται στην 70η θέση, για το λόγο ότι είναι τόσο μεγάλος.
VI) Περιέχει 52 αστέρια φωτεινότερα από 5,5 μεγέθους, ένα αρκετά καλό όριο για τους περισσότερους ανθρώπους που παρατηρούν από μια σκοτεινή τοποθεσία.
VII) Το «Λιοντάρι» περιέχει πέντε αντικείμενα Μεσιέ, τα οποία είναι όλα γαλαξίες: M65, M66, M95, M96 και M105.
VIII) Ο Λέων φιλοξενεί δύο μικρές βροχές διαττόντων. Η Δέλτα Λεοντίδες κορυφώνεται στις 26 Φεβρουαρίου και η Σίγμα Λεοντίδες, στις 17 Απριλίου. Θα είστε τυχεροί να δείτε έστω και ένα μετέωρο από οποιαδήποτε από αυτές τις δύο βροχές.
IX) Η μόνη μεγάλη βροχή διαττόντων που προέρχεται από αυτό το μοτίβο αστεριών είναι η Λεοντίδες, η οποία κορυφώνεται γύρω στις 17 Νοεμβρίου. Κανονικά, ένας παρατηρητής από μια σκοτεινή τοποθεσία μπορεί να δει περίπου 15 μετέωρα ανά ώρα κοντά στην ώρα κορύφωσης. Ωστόσο, οι Λεοντίδες επιτυγχάνουν τη μέγιστη δραστηριότητά τους κάθε 33 χρόνια. Οι προβλέψεις μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά οι αστρονόμοι που μελετούν τις βροχές διαττόντων πιστεύουν ότι η επόμενη μεγάλη «έκρηξη» θα μπορούσε να έρθει το 2033 ή το 2034, με έως και 500 μετέωρα ανά ώρα ορατά κατά τη διάρκεια του χρόνου κορύφωσης.
X) Ο Λέων περιέχει το 21ο φωτεινότερο αστέρι, τον Βασιλίσκο (Regulus), ή άλφα του Λέοντα. Ο Regulus (μαζί με τον Αλντεμπαράν, τον Αντάρη και τον Φομαλχώ) ήταν ένα από τα τέσσερα βασιλικά αστέρια της αρχαίας Περσίας.
XI) Ο αστερισμός διαθέτει επίσης το πέμπτο πλησιέστερο αστρικό σύστημα, το Wolf 359, το οποίο βρίσκεται 7,86 έτη φωτός μακριά.
XII) Ο πιο διάσημος αστρικός σχηματισμός του Λέοντα (ένα μοτίβο αστεριών που δεν είναι επίσημος αστερισμός) είναι το «Δρεπάνι». Σηματοδοτεί το κεφάλι και τη χαίτη
του λιονταριού και μοιάζει με ανάποδο (από αριστερά προς τα δεξιά) Αγγλικό ερωτηματικό στον ουρανό.
XIII) Η Ντενέμπολα (β του Λέοντα) είναι μέρος ενός διαφορετικού σχηματισμού, που αποτελείται από αστέρια από τρεις ξεχωριστούς αστερισμούς. Σηματοδοτεί τη μια άκρη του «Ανοιξιάτικου Τριγώνου». Τα άλλα δύο αστέρια που δημιουργούν αυτό το ισόπλευρο τρίγωνο είναι ο Αρκτούρος, στον Βοώτη, και ο Στάχυς στην Παρθένο.
XIV) Ο Λέων είναι ένας από τους δώδεκα αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου. Αν κοιτάξετε ένα ωροσκόπιο από κάποιον αστρολόγο σε μια εφημερίδα, θα σας πει ότι ο Ήλιος βρίσκεται στον Λέοντα από τις 23 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου. Χα! Ίσως πριν από αρκετές χιλιετίες… Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Σήμερα, ο Ήλιος εισέρχεται στον Λέοντα στις 10 Αυγούστου και φεύγει από τον αστερισμό στις 15 Σεπτεμβρίου.