Live μετάδοση – Κύκλος σεμιναρίων «Δημήτρης Γιαννόπουλος»:Ο μαγικός κόσμος των αστέρων νετρονίων, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου
Live μετάδοση – Κύκλος σεμιναρίων «Δημήτρης Γιαννόπουλος»:
Ο μαγικός κόσμος των αστέρων νετρονίων, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου
Αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας,
συνεχίζουμε τον κύκλο των διαδικτυακών σεμιναρίων με την επόμενη ομιλία, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στις 20:00. Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο Δρ. Ιωάννης Αντωνιάδης ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, Κρήτη. Ένας ακόμα νέος και αναγνωρισμένος επιστήμονας, που αφιερώνει το χρόνο του στη διάδοση της αστρονομίας μέσω του Ομίλου μας και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.
Περίληψη:
Οι αστέρες νετρονίων είναι εξωτικά αντικείμενα αποτελούμενα από την πιο πυκνή μορφή ύλης στο Σύμπαν. Η μελέτη τους από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε κάποιες από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην επιστήμη της Φυσικής. Στην ομιλία αυτή θα κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στο μαγικό κόσμο τους και στις ιδιότητες που τους κάνουν τόσο πολύτιμα εργαλεία για τη μελέτη της φύσης. Θα δούμε πως οι αστέρες νετρονίων μας έχουν βοηθήσει να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε μια ευρεία γκάμα φαινομένων, από αστεροειδείς, ρολόγια, διαπλανητικά ταξίδια και εξωπλανήτες, μέχρι μακρινούς γαλαξίες, την υπόσταση του χωροχρόνου και τη δομή της Ύλης. Τέλος, θα συζητήσουμε για μερικές από τις ανακαλύψεις που προσμένουμε στο μέλλον.
Δείτε εδώ ζωντανά
Δρ. Ιωάννης Αντωνιάδης ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, Κρήτη
Γεννήθηκε το 1986 στο Διδυμότειχο και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του από το Α.Π.Θ. Έκανε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max-Planck στη Βόννη της Γερμανίας. Ξεκίνησε στο Ινστιτούτο Dunlap τον Οκτώβριο του 2014.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στη χρήση πάλσαρ ως εργαστήρια για τη μελέτη της θεμελιώδους φυσικής, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μέτρηση των μαζών των πάλσαρ του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μελετά επίσης τον αντίκτυπο της εκπομπής βαρυτικών κυμάτων στις τροχιές του δυαδικού πάλσαρ.
Ως διδακτορικός φοιτητής παρατήρησε το δυαδικό αστρικό σύστημα με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και, όπως είπε, ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων έχει τη μεγαλύτερη μάζα από οποιαδήποτε άλλο άστρο πάλσαρ έχει ποτέ ανακαλυφθεί, ενώ είναι ικανό να μεταβάλλει το χώρο γύρω του ακριβώς όπως προέβλεψε η θεωρία του Αϊνστάιν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Το 2016, του απονεμήθηκε το υψηλού κύρους βραβείο John C. Polanyi στη Φυσική για την έρευνά του στα αστέρια νετρονίων και άλλα αστρονομικά αντικείμενα από την Κυβέρνηση του Οντάριο. Το βραβείο Polanyi απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους επιστήμονες που διαπρέπουν στα Πανεπιστήμια του Οντάριο στον Καναδά.
Άλλες διακρίσεις και βραβεία που έχει λάβει είναι το Μετάλλιο Otto Hahn από την Εταιρεία Max-Planck (2014), το Best PhD στη Βαρυτική, Πυρηνική και Ατομική Φυσική από τη Γερμανική Φυσική Εταιρεία (2013) και το Best PhD, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης (2013).
-Τα διαδικτυακά σεμινάρια πραγματοποιούνται δωρεάν.
Μπορείτε να ενισχύσετε τις δράσεις του Ομίλου μας κανοντας οποιαδήποτε δωρεά μέσω PayPal στο τέλος αυτής της σελιδας:
http://www.ofa.gr/sindromes/
ή καταθέτοντας το ποσό της αρεσκείας σας στον εξής τραπεζικό λογαριασμό της Eurobank με IBAN GR7202600300000940100726337
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr