ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μάθαμε πώς σχηματίστηκαν οι δακτύλιοι του Κρόνου!

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αέριος γίγαντας του Ηλιακού Συστήματος, ο Κρόνος, αποτελεί ένα εύκολο αντικείμενο για να εντοπίσετε και να στοχεύσετε με το τηλεσκόπιό σας. Φυσικά, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι το σύστημα δακτυλίων του, το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο πριν από 400 χρόνια!

Οι δακτύλιοι αυτοί αποτελούνται από σκόνη και πάγο, εκτείνονται σε απόσταση 282000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη (!!) και έχουν πάχος μόλις 10 μέτρων.

Μάλιστα, η γωνία με την οποία οι δακτύλιοι φαίνονται από τη Γη, σταδιακά ελαττώνεται. Μέχρι το 2025 η κλίση αυτή θα γίνει τέτοια ώστε οι δακτύλιοι να μην είναι ορατοί. Τότε ο Κρόνος θα φαίνεται απλώς σαν μια σφαίρα (τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2009). Σταδιακά όμως, οι δακτύλιοι θα γίνουν και πάλι ορατοί, ώσπου το 2032 θα λάβουν τη μέγιστη κλίση τους.

Το ερώτημα όμως που παραμένει και διχάζει μέχρι σήμερα τους επιστήμονες είναι η προέλευσή τους. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες υποστηρίζει ότι αυτοί σχηματίστηκαν πριν από περίπου 160 εκ. χρόνια, όταν ένας παγωμένος δορυφόρος υπό την επίδραση των βαρυτικών δυνάμεων τόσο του πλανήτη, όσο και του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του, διαλύθηκε.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι περίπου το 99% των συντριμμιών κατέληξε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, ενώ το υπόλοιπο 1% τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη σχηματίζοντας το σύστημα δακτυλίων του.

Στον υποθετικό αυτό δορυφόρο δόθηκε το όνομα «Χρυσαλλίδα», διότι από αυτήν αναδύθηκαν, όπως μια όμορφη πεταλούδα, οι δακτύλιοι του Κρόνου.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί