ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μαθητές επαναλαμβάνουν το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

 «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης»

Ένα από τα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής!

Η εαρινή ισημερία την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργανώνουν και φέτος τη δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» η οποία δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.

Τη δράση στηρίζει για δεύτερη φορά και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρέχοντας τις σχετικές πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας:

https://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες.

Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:

  • οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του πώς λειτουργεί ο κόσμος που μας περιβάλει.
  • προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

Το προσωπικό των Κέντρων Επισκεπτών του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ με την τεχνογνωσία και υποδομές που διαθέτει θα καθοδηγήσει μαθητές οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να βρίσκονται με τα σχολεία τους στους χώρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και στην Πεντέλη την Τρίτη 20 Μαρτίου και την Τετάρτη 21 Μαρτίου ώστε να εκτελέσουν το πείραμα και να μετρήσουν το μέγεθος του πλανήτη μας!

Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή στη δράση περίπου 700 σχολεία από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 3 σχολείων της Κύπρου καθώς και των Ελληνικών σχολείων  Βουκουρεστίου στη Ρουμανία και  Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Περισσότερες πληροφορίες :

Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), Σωτήρης Μανδηλιώτης, 6976999721

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Δημήτριος Τσιμπίδας, 2103490107, 2103490160

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί