ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετεωρίτες στην Ανταρκτική και τις ερήμους της Γης και του Άρη

Τι είναι μετέωρα και τι μετεωρίτες;
Ποια η σχέση των μετεωριτών με τα πεφταστέρια και τις εντυπωσιακές βολίδες;
Πού και πώς δημιουργούνται οι μετεωρίτες;
Πώς έρχονται στον πλανήτη μας;
Πως τους εντοπίζουμε και πως βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για τέτοιους και όχι για γήινα ηφαιστειακά πετρώματα;
Πέφτουν μετεωρίτες στην Ελλάδα;
Πόσα είδη μετεωριτών υπάρχουν και ποια είναι η σύσταση κάθε τύπου;
Ποια είναι η σημασία τους για τη σύγχρονη επιστήμη;
Τι μας αποκαλύπτουν;
Τα παραπάνω και άλλα πολλά θα αποτελέσουν το αντικείμενο της εκπομπής ΦΥΣΙΚΑ της Παρασκευής 16 Απριλίου 2021, στις 9 μμ ώρα Ελλάδας, η οποία θα έχει ως τίτλο
“Μετεωρίτες στην Ανταρκτική και τις ερήμους της Γης και του Άρη”.
Ο Φυσικός Σπύρος Κάνουρας θα συζητήσει με δύο ειδικούς επί του θέματος· τον Επίκουρο καθηγητή Ορυκτολογίας – Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μπαζιώτη και τον Ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτη της NASA σε αποστολές στο Ηλιακό μας σύστημα, Θανάση Οικονόμου.
Παρακολουθήστε ζωντανά εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=y-mTAdZ6rS8
Ο κ. Μπαζιώτης θα μας αφηγηθεί τις συναρπαστικές εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στην 41η αποστολή (Νοέμβριος 2017) Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), την οποία η NASA έχει καθιερώσει από το 1976 για τον εντοπισμό και τη συλλογή μετεωριτών, στους παγετώνες της Ανταρκτικής, η οποία απέδωσε 263 μετεωρίτες! Είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής Έλληνας που έχει συμμετάσχει σε τέτοια αποστολή.
Ο κ. Οικονόμου θα μας εξηγήσει πως εντοπίζονται μετεωρίτες στις γήινες ερήμους, τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή μετά την Ανταρκτική. Επίσης, θα αναφερθεί σε αντίστοιχες εμπειρίες που είχε από αποστολές της NASA στον πλανήτη Άρη, όπου κινούμενα ρομπότ, εφοδιασμένα μεταξύ άλλων και με όργανο του κ. Οικονόμου για τον προσδιορισμό της σύστασης των πετρωμάτων, έχουν εντοπίσει και καταγράψει μετεωρίτες εξωαρειανής προέλευσης.
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί