ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μη χάσετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τον κομήτη Leonard!

Οι κομήτες είναι αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος που αποτελούνται κυρίως από πάγο και σκόνη. Όταν ένας κομήτης πλησιάσει κοντά στον Ήλιο, ένα μέρος του πάγου του μετατρέπεται σε αέριο και ταυτόχρονα παρασύρει σκόνη. Έτσι ο πυρήνας του φαίνεται να συνοδεύεται από δύο ουρές! Η μία αποτελείται από σκόνη και η άλλη από αέρια.

Ένα τέτοιο ουράνιο αντικείμενο είναι και ο C/2021 A1 (Leonard) που προέρχεται από την εξώτερη περιοχή του Ηλιακού Συστήματος. Η μέγιστη απόστασή του από τον Ήλιο (το αφήλιο της τροχιάς του) είναι ίση με 3700 αστρονομικές μονάδες. (Μία αστρονομική μονάδα ισούται με την μέση τιμή της απόστασης Ήλιου-Γης, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Ανακαλύφθηκε στην αρχή του έτους (03/01/2021), αυτές τις μέρες περνάει από τη γειτονιά της Γης για πρώτη φορά και θα είναι ορατός. Σε απομακρυσμένες περιοχές με σκοτεινό ουρανό ενδέχεται να είναι ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι, ενώ οπουδήποτε αλλού θα χρειαστείτε κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Ο κομήτης Leonard στις 12 Δεκεμβρίου (15:52 ώρα Ελλάδος) θα βρεθεί στην εγγύτερή του απόσταση από τη Γη και συγκεκριμένα θα βρίσκεται στα 35 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Τότε, πρόκειται να έχει φαινόμενο μέγεθος +4.3. Το οριακό μέγεθος που μπορούν να διακρίνουν τα ανθρώπινα μάτια είναι +6. Ο Leonard θα είναι δηλαδή αρκετά λαμπρός ώστε να μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα χαθεί στην λάμψη του Ηλίου. Από τις 17 Δεκεμβρίου περίπου θα μπορεί και πάλι να παρατηρηθεί κοντά στην υπέρλαμπρη Αφροδίτη στον απογευματινό ουρανό.

12 Δεκεμβρίου – Ξημερώματα, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Οφιούχου.
17 Δεκεμβρίου – Απογευματινές ώρες, νοτιοδυτικά.

Ο κομήτης θα βρεθεί στην κοντινότερη προς τον Ήλιο απόσταση (περιήλιο της τροχιάς του) στις 3 Ιανουαρίου. Θεωρητικά, μια περιφορά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 80 χιλιάδες χρόνια και σύμφωνα με υπολογισμούς, ο κομήτης ενδέχεται μετά το επικείμενο πέρασμά του από τη γειτονιά του Ήλιου να καταλήξει εκτός Ηλιακού Συστήματος.

Και ένα παράδοξο: Ένα τέτοιο ουράνιο αντικείμενο φαίνεται όλο και λαμπρότερο στον ουρανό καθώς πλησιάζει τη Γη τόσο διότι τότε λαμβάνουμε περισσότερο από το φως που εκπέμπει, όσο και επειδή γίνεται ισχυρότερη η επίδραση του Ήλιου. Το τελευταίο δεν συμβαίνει στην περίπτωση του κομήτη Leonard. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αρχίσει να διαλύεται ή στο γεγονός ότι τα αποθέματα πάγου του αντικειμένου αυτού έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι γνωστό με βεβαιότητα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί