ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μη χάσετε την πιο θεαματική βροχή διαττόντων αστέρων, τις Περσείδες!

Η εντυπωσιακή βροχή διαττόντων «Περσείδες» έχει ξεκινήσει ήδη από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και θα διαρκέσει περίπου μέχρι τις 20 Αυγούστου. Πρόκειται για μια από τις πιο ευρέως γνωστές και παρατηρούμενες βροχές διαττόντων αστέρων, η οποία προσφέρει κάθε χρόνο ένα εντυπωσιακό θέαμα κατά τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα όταν η Σελήνη απουσιάζει από τον νυχτερινό ουρανό.  Την φετινή χρονιά οι Περσείδες θα κορυφωθούν τη νύχτα της 12ης  Αυγούστου, έως και το πρωί της 13ης Αυγούστου.

Στο διάγραμμα φαίνεται η δραστηριότητα των Περσείδων για το διάστημα 26 Ιουλίου-20 Αυγούστου. – Η κορύφωση αναμένεται τη νύχτα της 12ης Αυγούστου – Credits: (NASA/MEO/Bill Cooke)

Κατά την κορύφωση του φαινομένου, θα μπορούν να παρατηρηθούν έως και 60 μετέωρα ανά ώρα. Η Σελήνη τις συγκεκριμένες ημερομηνίες θα είναι στη φάση του αύξοντα μηνίσκου και θα δύει σχετικά νωρίς, καθιστώντας τον σκοτεινό ουρανό κατάλληλο για παρατήρηση του φαινομένου.

Πώς προκαλείται όμως μια βροχή διαττόντων; Όταν ένας κομήτης πλησιάσει κοντά στον Ήλιο, ένα μέρος του πάγου που τον αποτελεί μετατρέπεται σε αέριο και ταυτόχρονα συμπαρασύρει σκόνη. Έτσι, κατά μήκος της τροχιάς τους οι κομήτες αφήνουν σωματίδια σκόνης, τα οποία και συναντά η Γη όταν κατά την περιφορά της περνά από την περιοχή όπου η τροχιά της τέμνεται με αυτή του κομήτη. Τα σωματίδια αυτά τότε εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, με ταχύτητες της τάξης των δεκάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, φλέγονται εξαιτίας των τριβών και το ίχνος τους παρατηρείται στον ουρανό σαν «πεφταστέρι». Για την εμφάνιση των Περσείδων συγκεκριμένα, ευθύνεται ο κομήτης Swift-Tuttle. Αυτός, ανακαλύφθηκε το 1862, έχει διάμετρο περίπου 27 χιλιόμετρα και συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 133 έτη. Σε σπάνιες περιπτώσεις συμβαίνει κάποιο εισερχόμενο αντικείμενο να είναι επαρκώς μεγάλο ώστε να επιβιώσει από τη διέλευσή του μέσα από την γήινη ατμόσφαιρα και τελικώς, να καταλήγει στο έδαφος ως μετεωρίτης.

Η ονομασία που λαμβάνουν οι βροχές διαττόντων προκύπτει  από το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνεται να προέρχονται (π.χ. Λυρίδες από τον αστερισμό της Λύρας, Ωριωνίδες από τον Ωρίωνα κλπ). Στην περίπτωση των Περσείδων, το ακτινοβόλο σημείο εντοπίζεται στον αστερισμό του Περσέα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται κυρίως από την βορειοανατολική περιοχή του ουρανού, όμως μπορούν να παρατηρηθούν και προς άλλες κατευθύνσεις.

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά, ιδανικά μετά τα μεσάνυχτα και στρέψτε το βλέμμα σας προς τα βορειοανατολικά. Το μόνο που χρειάζεστε για την παρατήρηση των Περσείδων είναι μια τοποθεσία με σκοτεινό ανέφελο ουρανό και υπομονή! Δεν απαιτείται εξοπλισμός! Καλή παρατήρηση!

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί