ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μη χάσετε την σύνοδο Δία – Αφροδίτης ξημερώματα Πρωτομαγιάς!

Οι πλανήτες, όπως προδίδει η ετυμολογία της λέξης, φαίνεται να πλανώνται στον ουρανό, ανάμεσα στους απλανείς μακρινούς αστέρες. Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η μεταξύ τους απόσταση, όπως αυτή προβάλλεται στην ουράνια σφαίρα και παρατηρείται από τη Γη, άλλοτε να ελαττώνεται κι άλλοτε να αυξάνεται. Όταν δύο πλανήτες προβάλλονται στην ουράνια σφαίρα σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, λέμε ότι λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της συνόδου.

Μια τέτοια σύνοδος θα λάβει χώρα και θα είναι παρατηρήσιμη τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς. Παρατηρώντας χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά τις 05:00 και πριν την ανατολή του Ήλιου, θα δει κανείς την Αφροδίτη και τον Δία να φαίνονται στον ουρανό σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η απόσταση αυτή θα είναι 19 λεπτά της μοίρας. Το φαινόμενο μέγεθος της λαμπρής Αφροδίτης θα είναι -4.2 και του Δία -2.1. (Διαβάστε εδώ τι σημαίνει φαινόμενο μέγεθος)

Το γεγονός ότι οι δύο πλανήτες προβάλλονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα τα χωρίζει μικρή απόσταση στο διάστημα. Η πραγματική απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών ισούται με 4.5 αστρονομικές μονάδες περίπου (Μία αστρονομική μονάδα ισούται με την μέση τιμή της απόστασης Ήλιου-Γης, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Παρ’ όλο που Αφροδίτη και Δίας μπορούσαν να παρατηρηθούν στον ουρανό σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και τις προηγούμενες μέρες, και θα συνεχίσουν να φαίνονται και τις επόμενες, τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς η σχετική τους απόσταση θα λάβει την ελάχιστη τιμή της.

Ορατοί την ίδια ώρα και στην ίδια περιοχή του ουρανού θα είναι και οι πλανήτες Άρης και Κρόνος. Μπορείτε να θαυμάσετε και τους τέσσερις πλανήτες είτε δια γυμνού οφθαλμού, είτε με τη χρήση τηλεσκοπίου ή κιαλιών!

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί