ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση με καλλιτεχνικά χειρόγραφα του αείμνηστου Παύλου Μωραΐτη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

Μια έκθεση αφιερωμένη στο καλλιτεχνικό έργο του σπουδαίου δάσκαλου, Παύλου Μωραΐτη.
Η πρωτότυπη έκθεση «Αποδεικνύοντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα – Καλλιγραφικές Απεικονίσεις του Παύλου Μωραΐτη», εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 18:00 στο ‘Iδρυμα Ευγενίδου.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση μαθηματικών χειρογράφων που δημιουργήθηκαν με αφορμή την απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος από διάφορους μελετητές από όλο τον κόσμο. Ο Παύλος Μωραΐτης (1937-2010), ένας Αλεξανδρινός καλλιγράφος μελετητής, κατά τη διάρκεια της ζωής του απεικόνισε με ύφος που παραπέμπει σε κλασικά χειρόγραφα περισσότερες από 140 αποδείξεις από τις 400 περίπου καταγεγραμμένες αποδείξεις του θεωρήματος.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης και άλλα χειρόγραφα που έχουν να κάνουν με την Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά, την αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα. Τα χειρόγραφα έχουν ζωγραφιστεί σε διάστημα 20 ετών σε βαμβακερό χαρτί με τη χρήση πληθώρας υλικών.
Στόχος του καλλιγράφου ήταν να κάνει ελκυστικά τα θέματα των μαθηματικών και της επιστήμης ώστε να γίνουν πηγές έμπνευσης για σπουδαστές, εκπαιδευτικούς αλλά και το πλατύ κοινό.

Την ημέρα των εγκαινίων, για το έργο του Παύλου Μωραΐτη θα μιλήσουν: ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου το Ιδρύματος Ευγενίδου, Ο Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Τομέα Αστρονομίας- Αστροφυσικής και Μηχανικής του ΑΠΘ, ο Αντώνης ‘Ιτσιος, Πρόεδρος Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης , η Μαρία Γενιτσαρίου, Καλλιγράφος-Μικρογράφος Εικαστικός , Η Σόφη Κώττη, Μαθηματικός και Μουσικός και η Ντέμη Μωραϊτου κόρη του καλλιγράφου.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή από 99 αυθεντικά χειρόγραφα, το εργαστήριο του καλλιτέχνη, ενώ στα εγκαίνια θα προβληθεί το βίντεο που επιμελήθηκε ο Σκηνοθέτης Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος. Σημειώνεται ότι την έκθεση επιμελήθηκε ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.
Η έκθεση θα έχει διάρκεια από 24 Νοεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ θα πλαισιωθεί από μαθήματα καλλιγραφίας για παιδιά και ξεναγήσεις για σχολεία.

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί