ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Μουσικά διαστήματα στον κήπο του Αστεροσκοπείου στο Θησείο

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 20:30

Η παράσταση «Μουσικά Διαστήματα» είναι ένα ταξίδι με πρωτότυπες συνθέσεις, σύγχρονα ακούσματα, ενορχηστρώσεις με ηλεκτρονικούς ήχους και “ήχους από το διάστημα”.

Baroque και jazz μελωδίες ερμηνεύονται με τρόπο πρωτότυπο, επηρεασμένο από τις μουσικές διαδρομές τριών καλλιτεχνών οι οποίοι εμπλέκουν την ερευνά τους στη μουσική και τις επιστήμες με την καλλιτεχνική έκφραση.

Μια συνεργασία που αναδεικνύει τον πειραματισμό και την διασύνδεση επιστήμης και τέχνης.

Συμμετέχουν οι:
Τηλέμαχος Μούσας: κιθάρα, μουσικό πριόνι
Γιώργος Κωνστεντελάκης: πιάνο
Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού: φωνητικά

Σύντομα Βιογραφικά των καλλιτεχνών

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΟΥΣΑΣ
Ο πολυοργανίστας και συνθέτης Τηλέμαχος Μούσας, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, κατέχει Master of Music στην Jazz κιθάρα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και Bachelor στις Παιδαγωγικές Σπουδές και στην Γεωπονία. Έχει σπουδάσει στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Dante Agostini Music School καθώς και στο Ωδείο του Φίλιππου Νάκα, από όπου πήρε υποτροφία για το Berklee College of Music στις ΗΠΑ.
Είχε δασκάλους στην Jazz κιθάρα τους: Mike Moreno, Lage Lund, Gilad Hekselman, Γρηγόρη Ντάνη, Κώστα Μαγγίνα, Γιώργο Πατσιαούρα, Dimitri Velitskov.
Έκανε μαθήματα φλαμένκο κιθάρας με τους Alejandro Chacon και Θωμά Νάτση και κλασικής κιθάρας με τον Γιώργο Αρσένη.
Παίζει επίσης, Theremin, Μουσικό Πριόνι, Berimbao, Didgiridoo και cumbuz & πολίτικο λαούτο.
Έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις θεάτρου, χορού, για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Brooklyn Academy of Music, το CCRMA του Stanford University, το IRCAM Centre Pompidou, το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το TedX Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.α.
Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής εταιρίας ODC.
‘Εχει λάβει το διεθνές βραβείο MusicTheaterNow 2018 & έχει βραβευθεί με το 1ο Βραβείο στο Βe FestivalofBirmingham.
‘Εχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ και χώρους όπως τα Copenhagen Opera Festival, Brooklyn Academy of Music, Aalborg Opera Festival, Operadagen Festival of Rotterdam, Neukollner Oper Berlin, Singapore Arts Festival, Musiktheatertage Wien, Malta Cultural Capital of Europe, W Festival, SANI Jazz Festival κ.α.
Έχουν εκδοθεί 3 cd με συνθέσεις του από την εταιρία Αnkh Records που κινούνται υφολογικά στο χώρο της σύγχρονης Jazz και 4 άλμπουμ με συνθέσεις για το θέατρο από την εταιρία ODC.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Eίναι πιανίστας με ειδίκευση στην τζαζ και μοντέρνα μουσική, συνθέτης και καθηγητής μουσικής. Ξεκίνησε σπουδές κλασικού πιάνου σε ηλικία 9 ετών, και έχοντας πάντα ως βασικό όργανο το πιάνο, παίζει επίσης drums, κιθάρα, και άλλα έγχορδα όργανα.
Είναι απόφοιτος του τμήματος «Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ Αθηνών), απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ερμηνεία Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής», με κατεύθυνση: «Εκτέλεση/Ερμηνεία της Jazz Μουσικής και Νέες Τεχνολογίες» με ειδίκευση στο jazz πιάνο και καθηγητές τους Αναδολή Νικόλα, Λαδόπουλο Αντώνη, Βασιλάκη Δημήτρη. Είναι απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών στο τετραετές επαγγελματικό πρόγραμμα Πλήρους Φοίτησης του jazz τμήματος, με κατεύθυνση το jazz πιάνο και καθηγητές τους Καλαντζή Δημήτρη, Τριβόλη Περικλή, Πολυχρονάκο Γιώργο, Πατερέλη Τάκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα αυτοσχεδιασμού σημαντικών μουσικών της εγχώριας τζαζ σκηνής όπως ο Σταύρος Λάντσιας και ο Νικόλας Αναδολής.
Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον τομέα της υπολογιστικής μουσικολογίας με θέμα έρευνας: «Δημιουργία υπολογιστικού συστήματος με στόχο την μελωδική ανάλυση τζαζ αυτοσχεδιασμού», διδάσκει πιάνο και μουσικό παιχνίδι, και πραγματοποιεί συναυλίες σε χώρους της Αθήνας στη τζαζ μουσική. Δραστηριοποιείται στον χώρο της τζαζ και μοντέρνας μουσικής, έχοντας συμμετάσχει και συμμετέχοντας σε σχήματα όπως τα τζαζ σύνολα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Tilemachos Moussas Quartet με το οποίο έχουν πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ, κ.α. Παράλληλα ως συνθέτης και πιανίστας έχει δημιουργήσει το Bioluminescence Project, σε πρωτότυπη τζαζ μουσική για σεξτέτο.
Στο Ωδείο Θαλής διδάσκει Μοντέρνο Πιάνο (τζαζ, soul κ.λ.π)

ΦΙΟΡΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ
Η Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπου είναι υπεύθυνη σε θέματα Επικοινωνίας της Επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Τα ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. ».
Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Γήινων και Πλανητικών Μελετών στο Παρίσι, το Κέντρο Ηλιακής Φυσικής της NASA στο Goddard Space Flight Center, στις ΗΠΑ και την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Eργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την Μουσική με την Ποίηση και την Αστρονομία. Δίνει διαλέξεις και αρθογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της Αστρονομίας και της Διαστημικής Φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό.
Έχει λάβει Πτυχίο Μονωδίας από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες στην Αθήνα και έχει φοιτήσει στην Σχολή Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια κλασικού τραγουδιού και μελοδραματικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συνεργάστηκε με την Όπερα Θεσσαλονίκης, ως χορωδός, στις παραγωγές: “Fidelio” του L.V. Beetthoven, “Tosca” του G. Puccini, “Un ballo in maschera” του G. Verdi, “Ο Μαγικός Αυλός” του W. A Mozart, “Τα Ελληνικά Πάθη” του B. Martinu. Έχει επίσης συμπράξει με την χορωδία «Μακεδονία» υπό την διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου στο «Requiem» του Mozart καθώς και με το εργαστήρι “OperaLab”, στην όπερα «Carmen» του Bizet.
Σε ρεσιτάλ τραγουδιού έχει ερμηνεύσει άριες από όπερες του λυρικού ρεπερτορίου, παλιά ιταλικά τραγούδια, παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια και τραγούδια Ελλήνων συνθετών, σε Ελλάδα και Ισπανία.
Έχει συνεργαστεί με τους Βασίλη Λέκκα, Ανδρέα Καρακότα και Βασίλη Γισδάκη σε συναυλίες με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, με την συμμετοχή των ποιητών Ντίνου Χριστιανόπουλου και Γιώργου Χρονά, καθώς και του στιχουργού Μανώλη Ρασούλη.
Χρησιμοποιεί τον ήχο και την μουσική ως μέσο επικοινωνίας και διδασκαλίας της Αστρονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συνεργαστεί με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εισιτήρια διατίθενται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα:
https://tickets.astro.noa.gr/…/concert-%ce%bc%ce%bf%cf…/

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί