ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Νέο ρεκόρ εγγραφών για τη σπουδή της Αστρονομίας – που δεν διδάσκεται στα σχολεία

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα νέο ρεκόρ εγγραφών για τη σπουδή του μαθήματος της Αστρονομίας σημειώθηκε φέτος στη Σχολή Αστρονομίας, που λειτουργεί στο Βόλο, εδώ και 8 χρόνια, από το 2011. Οι μαθητές της Σχολής ξεπέρασαν τους 300 και αποτελούν πλέον ένα μεγάλο και πλήρες σχολείο ανά τα πέρατα της ελληνικής επικράτειας, που συγκεντρώνει μαθητές τόσο του Δημοτικού, όσο και του Γυμνασίου, αλλά και του Λυκείου ακόμη. Και αυτό το νέο ρεκόρ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι κρατούντες της πολιτείας έχουν εξοβελίσει το μάθημα της Αστρονομίας από τα σχολεία. Ένα μάθημα που διδάσκονταν στους Έλληνες μαθητές από την αρχαιότητα ακόμη με την γνωστή τετρακτύ (αστρονομία, αριθμητική, γεωμετρία και μουσική). Ένα μάθημα που διδασκόταν και από της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους ακόμη μέχρι το 2013, οπότε καταργήθηκε εντελώς. Ένα μάθημα που εξάπτει τη φαντασία και την ενεργητικότητα των μαθητών οι οποίοι πάντα αναζητούν να μάθουν τα καλύτερα τα ανώτερα, τα ωραιότερα. Στη σημερινή διαστημική εποχή, δυστυχών οι μαθητές δεν μαθαίνουν τίποτε για το Διάστημα

Η καταγωγή των μαθητών αυτών είναι πρώτα – πρώτα από το Βόλο και τη Μαγνησία, όπου τα μαθήματα διεξάγονται ζωντανά από 8 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάθε Σάββατο 5 – 7 μ.μ. οι πάνω από 100 μαθητές της Σχολής του Βόλου συγκεντρώνονται και κάνουν το μάθημά τους, χωρισμένοι σε τρεις τάξεις.

Στην 1η Τάξη έχουν εγγραφεί μαθητές και μαθήτριες της Ε΄& ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στη 2η Τάξη έχουν εγγραφεί μαθητές και μαθήτριες που παρακολούθησαν τα μαθήματα της 1ης Τάξης κατά την περασμένη χρονιά και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο προαγωγής. Κατ’ εξαίρεση στη 2η Τάξη γράφτηκαν και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι αποδεδειγμένα κατέχουν την ύλη της 1ης Τάξης. Στην 3η Τάξη γράφτηκαν μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν επιτυχώς τις δύο προηγούμενες τάξεις.

Στην 1η Τάξη σπουδών διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, μετέωρα, αστεροειδείς κ.λπ.). Στην 2η Τάξη διδάσκονται: οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια. Στην 3η Τάξη διδάσκονται: η διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

Τα μαθήματα διδάσκουν καθηγητές με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, συνεπικουρούμενοι και από άλλα στελέχη της Εταιρείας. Πλαισιώνονται και με εργαστήρια, διερευνητικές εργασίες (projects), αστροβραδιές, βιντεοπροβολές, animation, κατασκευές, γενικές ομιλίες κ.λπ.

Η Σχολή Αστρονομίας διοργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης του Βόλου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στις αίθουσες του οποίου γίνονται τα μαθήματα. Στους μαθητές όλων των κύκλων σπουδών διανέμεται δωρεάν από ένα βοηθητικό βιβλίο της Εταιρείας σε κάθε τάξη, με γενικό τίτλο: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», γραμμένο ειδικά για τους μαθητές της Σχολής. Δίδονται δε και άλλα εποπτικά βοηθήματα.

Η φοίτηση στη Σχολή είναι ανελλιπής, γι’ αυτό σε κάθε μάθημα δίνουν τις παρουσίες τους οι μαθητές. Επίσης οι διδάσκοντες καθηγητές κάνουν άλλοτε μεν τεστ επί του προηγουμένου μαθήματος, άλλοτε δε επαναληπτικά διαγωνίσματα, για την καλύτερη εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης και την μεθοδικότερη αξιολόγηση των μαθητών.

Τα μαθήματα της Σχολής του Βόλου ολοκληρώνονται το Σάββατο του Λαζάρου, 31η Μαρτίου 2018. Τα παρακολουθούν δε και μεγαλύτεροι στην ηλικία ως ακροατές, χωρίς να συμμετέχουν στη διαδικασία της διδασκαλίας. Όταν τελειώσουν όλα τα μαθήματα, την τελευταία ημέρα, θα επιδοθούν στους μαθητές οι τίτλοι των σπουδών τους, ενώ στους μαθητές του 3ης  Τάξης επιδίδεται ο τελικός απολυτήριος τίτλος των τριετών σπουδών τους.

Παράλληλα με τη Σχολή του Βόλου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, τις ίδιες προϋποθέσεις, αλλά διαδικτυακά, η «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» στην οποία έχουν εγγραφεί φέτος πάνω από 200 μαθητές, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδος, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο. Ακόμη και από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί Έλληνες μαθητές, από το Έσσεν της Γερμανίας, την Οξφόρδη της Αγγλίας, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Βιέννη, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η ηλικία των μαθητών αυτών ποικίλλει, διότι έχουν εγγραφεί τόσο μαθητές των σχολείων όσο και μεγαλύτεροι στην ηλικία. Και οι μαθητές αυτοί έχουν παραλάβει δωρεάν το βοηθητικό τους βιβλίο και παρακολουθούν τα βιντεομαθήματα μέσω του υπολογιστή τους με τη βοήθεια ειδικού κωδικού που έλαβαν από την Εταιρεία. Τα μαθήματα άρχισαν από το Φεβρουάριο και τελειώνουν το Μάιο, με δύο ενδιάμεσα διαγωνίσματα που διεξάγονται επίσης διαδικτυακά.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται:

  • στα τηλέφωνα της Εταιρείας: 24.210-51.061 & 24.210-46.253
  • στο e-mailτης Εταιρείας: [email protected]
  • στην ιστοσελίδα της Σχολής: school.astronomos.gr
  • στην ιστοσελίδα της Εταιρείας: www.astronomos.gr

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί