Νέος ερασιτεχνικός Αστρονομικός Όμιλος «Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας» (Α.Ο.Κ.)
Τον Ιανουάριο του 2023 με πρωτοβουλία του Άρη Μυλωνά και την βοήθεια έμπειρων ερασιτεχνών αστρονόμων ιδρύθηκε ερασιτεχνικός Αστρονομικός Όμιλος στην Καλαμάτα με την επωνυμία «Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας» (Α.Ο.Κ.).
Ο όμιλος ιδρύθηκε για να ενώσει τους υπάρχοντες ερασιτέχνες αστρονόμους του νομού Μεσσηνίας, αλλά και για να δοθεί η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να μυηθούν στην Αστρονομία-Αστροφυσική και τις θετικές επιστήμες γενικότερα.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο όμιλος θα συμβάλλει καταλυτικά στο να εμπνεύσει, να επιμορφώσει και να αποτελέσει το εκκολαπτήριο νέων ανθρώπων του τόπου μας που θα ακολουθήσουν τον δρόμο των θετικών επιστημών.
Ο Α.Ο.Κ. είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Τα μέλη του είναι κυρίως ερασιτέχνες αστρονόμοι που παρατηρούν με τηλεσκόπιο, φίλοι της αστρονομίας και των φυσικών επιστημών γενικότερα.
Ο Α.Ο.Κ. σκοπό έχει
α) την διάδοση της επιστημονικής γνώσης που αφορά την Αστρονομία-Αστροφυσική,
β) την εκπαίδευση στο χειρισμό τηλεσκοπίων και συναφών οργάνων και συσκευών,
γ) την εκτέλεση αστρονομικών παρατηρήσεων και μελετών,
δ) την συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα και άλλους συλλόγους, ομίλους, ενώσεις της χώρας μας που έχουν ίδιο ή παρόμοιο σκοπό,
ε) την πραγματοποίηση διαλέξεων, την οργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων, την ίδρυση λαϊκού Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου, καθώς επίσης την καθολική πρόοδο της Επιστημονικής Παιδείας στην Καλαμάτα.
Ο Όμιλος είναι ανοικτός σε όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την Σύγχρονη Αστρονομία που βασίζεται αποκλειστικά στην Επιστημονική Μεθοδολογία των Φυσικών Επιστημών και όχι σε εικασίες που έρχονται σε σύγκρουση με τους φυσικούς νόμους, την λογική και την μαθηματική ανάλυση.
Παροτρύνουμε κυρίως τους νέους, τους φοιτητές (και μαθητές άνω των 12 ετών), να έρθουν σε επαφή με τον όμιλο, να παρατηρήσουν μέσα από τα τηλεσκόπιά μας και να γνωρίσουν τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει μέσα από το πρίσμα της ορθολογικής σκέψης.
Καλούμε όλους τους φίλους της Αστρονομίας-Αστροφυσικής και των Φυσικών επιστημών γενικότερα που διαμένουν στην περιοχή της Καλαμάτας να έρθουν σε επαφή με εμάς ώστε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και την αγάπη μας για την μητέρα των επιστημών Αστρονομία.
Για άμεση επαφή με τον Α.Ο.Κ. και επιπλέον πληροφορίες
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Άρη Μυλωνά
email: [email protected] όπου μπορείτε απλά να γράψετε το ονοματεπώνυμο, κινητό και το mail σας ώστε αρχικά να καταχωρηθείτε στη λίστα ενημερώσεων του ομίλου, προκειμένου να ενημερώνεστε με e-mail για τις δράσεις του Ομίλου (διαλέξεις, σεμινάρια, παρατηρήσεις με τηλεσκόπια κτλ). Σε μελλοντικό χρόνο, θα αποφασίσετε την ένταξή σας στον όμιλο ή όχι.
Τέλος μπορείτε να ακολουθείτε την σελίδα του Α.Ο.Κ. στο FB
https://www.facebook.com/groups/1368792486993407/
Σύντομο βιογραφικό του Άρη Μυλωνά
Ο Άρης Μυλωνάς είναι ερασιτέχνης αστρονόμος από τα μαθητικά του χρόνια.
Παρακολούθησε σειρά θεματικών ενοτήτων των Φυσικών Επιστημών του Ε.Α.Π.
Εργάστηκε νυκτερινά στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης ως χειριστής του τηλεσκοπίου Newall και παράλληλα ξεναγούσε το κοινό στον έναστρο ουρανό ως αστρονόμος-εκλαϊκευτής της Αστρονομίας (public outreach) για 22 χρόνια.
Έχει εργαστεί ως τεχνικός οπτικών οργάνων και έχει σχεδιάσει πρότυπους αστρονομικούς χάρτες (για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση), για λογαριασμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας (2003-2006).
Έως το 2019 ήταν υπεύθυνος των Κύκλων Σεμιναρίων Αστρονομίας (για μαθητές και για ενήλικες) του Κέντρου Επισκεπτών στην Πεντέλη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Για πολλά χρόνια δραστηριοποιήθηκε σε αστρονομικό όμιλο των Αθηνών όπου διετέλεσε επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος.
Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει τηλεσκόπια, έδρανα στήριξης και παρατηρητήρια (θόλοι-συρόμενα Roll-off) για λογαριασμό ιδιωτών και ιδρυμάτων όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Διαθέτει ιδιόκτητο αστρονομικό πάρκο, όπου χρησιμοποιεί μεγάλα τηλεσκόπια (το μεγαλύτερο εξ αυτών έχει διάμετρο 61 εκ), με σκοπό την εκπαίδευση ερασιτεχνών αστρονόμων και τη διάχυση της Αστρονομίας.
Σήμερα ζει μόνιμα στην Καλαμάτα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, με κύριο ενδιαφέρον τη διάχυση της Αστρονομίας-Αστροφυσικής μέσα από την παρατήρηση (με τηλεσκόπιο), βασικό συστατικό της επιστημονικής μεθοδολογίας.