ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Νέος θόλος αστεροσκοπείου γυαλίζει κάτω από τον γαλανό ουρανό του Ψηλορείτη

Από την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021, ένας νέος θόλος διαμέτρου 5μ γυαλίζει κάτω από το γαλανό ουρανό του Ψηλορείτη και κοσμεί την κορυφή του Σκίνακα δίπλα σε αυτόν που σκεπάζει το τηλεσκόπιο των 1.3μ. Ευχαριστούμε την Baader Planetarium για την ποιοτική κατασκευή και εγκατάστασή του.

Η ολοκλήρωση του κτιρίου που στεγάζει ο θόλος αναμένεται μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες με την πλήρη κάλυψή του εξωτερικά με πέτρα, ώστε να δένει με το περιβάλλον, καθώς και με την απαραίτητη εσωτερική ηλεκτρομηχανολογική υποδομή. Η όλη κατασκευή επιβλέπεται από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Ηρακλείου του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Κύπρος “GEOSTARS” καθώς και από την πρυτανεία του Πανεπιστήμιο Κρήτης που στηρίζει διαχρονικά το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα και την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Στο νέο θόλο θα τοποθετηθεί και πάλι το ρομποτικό οπτικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 0.6μ του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Ο θόλος όμως μπορεί να φιλοξενήσει ένα νέο οπτικό τηλεσκόπιο με κάτοπτρο διαμέτρου έως 1.5μ, το οποίο οι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής – ΙΤΕ ελπίζουν σύντομα να αποκτήσουν.

Οι αναβαθμισμένες αυτές υποδομές θα προσφέρουν νέες δυνατότητες συμμετοχής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα σε επιχειρησιακά θέματα ασφάλειας και παρακολούθησης δορυφόρων καθώς και τηλεπικοινωνιών που αποτελούν εθνική στρατηγική επιλογή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή και προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές.

Πηγή: Institute of Astrophysics – FORTH

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί