ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο όμιλος SPACE νικητής του διαγωνισμού Astro Pi της ESA

Η ομάδα SpacePi2 του ομίλου Διαστημικής και Ρομποτικής SPACE από το Ζάννειο Πρότυπο Λύκειο Πειραιά κέρδισε το διαγωνισμό ASTRO PI Mission Space Lab της ESA.

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα καθώς οι μαθητές που εκπροσώπησαν το σχολείο στον παγκόσμιο αυτόν διαγωνισμό ανταγωνίστηκαν με 428 ομάδες από 23 χώρες, έχοντας μάλιστα ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και αντίξοη συνθήκη που προκάλεσε η πανδημία.

Οι μαθητές Ηλίας Τσακίρης, Χρήστος Χαρακίδας, Μιχάλης Φυστινιός, Γιώργος Κόλλιας, Γρηγόρης Κοντόπουλος, Ιάσωνας Μαρτάκης και Γιάννης Τζιμούλης ξεκίνησαν την προσπάθεια τους τον Σεπτέμβριο του 2020 και πιο συγκεκριμένα σχεδίασαν και  πρότειναν ένα πείραμα για εκτέλεση στο διάστημα. Το πείραμά τους εγκρίθηκε από την ESA και εκτελέστηκε με επιτυχία υπό την εποπτεία των Αστροναυτών στις 30 Απριλίου 2021 επί 3 ώρες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους αντίστοιχους αισθητήρες αναλύθηκαν από την ομάδα με τις κατάλληλες μεθόδους και εξήχθησαν επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία καταγράφηκαν από τα παιδιά σε ένα Scientific Report.

Η συνολική δουλειά και τα αποτελέσματα που παραδόθηκαν στην επιτροπή του διαγωνισμού κρίθηκαν άξια για μια από τις 10 νικήτριες θέσεις και κάπως έτσι η ελληνική ομάδα του Ζαννείου βρέθηκε στην κορυφή του διαγωνισμού.

Τα παιδιά του ομίλου SPACE για άλλη μια φορά κατάφεραν να κερδίσουν κάθε θαυμασμό από την σχολική αλλά και επιστημονική κοινότητα καθώς για ακόμη μια φορά διέπρεψαν και έλαμψαν σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκτώντας μάλιστα και ένα βραβείο 1ης θέσης.

Οι καθηγητές Σωτήριος Τσαντίλας και Εύα Τέγκερη, που επέβλεπαν και κατεύθυναν την προσπάθεια, μαζί με τους μαθητές της ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πραγματικότητα μια αξέχαστη εμπειρία απευθύνοντας ερωτήσεις στις 28 Σεπτεμβρίου 11.00 CET στον Luca Parmitano, έναν από τους πιο καταξιωμένους ενεργούς αστροναύτες.

https://www.esa.int/Education/AstroPI/The_winners_of_the_European_Astro_Pi_Challenge_Mission_Space_Lab_2020-21

Το βραβευμένο τελικό report της ομάδας  spacepi2_report_2.pdf

Υπεύθυνος Τύπου
Χρήστος Χαρακίδας

Πηγή: zanneiolykeio.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί