«Ο ουρανός στην επιστήμη, τη μουσική, και τη λογοτεχνία» | Αφιέρωμα στη σύνδεση τέχνης και επιστήμη
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν στο Ηράκλειο Κρήτης την εκδήλωση «Ο ουρανός στην επιστήμη, τη μουσική, και τη λογοτεχνία» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στην «Πειραματική Σκηνή» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Ως εισαγωγή στον γενικό προβληματισμό του ανθρώπου για το άγνωστο και το απόμακρο, το οποίο γίνεται εμφανές σε όλους μας μετά τη δύση του ήλιου στον έναστρο ουρανό, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μερικά από τα αστρονομικά παράδοξα του κόσμου που μας περιβάλλει, καθώς και οι προσωπικότητες και το διεθνώς γνωστό και αναγνωρισμένο μουσικό και συγγραφικό έργο δύο μεγάλων τέκνων της Κρήτης και της Ελλάδας, του Θεοδωράκη και του Καζαντζάκη, και οι τρόποι με τους οποίους αυτοί επηρεάστηκαν τόσο από τη θέση μας στο σύμπαν όσο και από την παραμονή τους στη Γαλλία.
Ο Μίκης Θεοδωράκης χρησιμοποίησε τη σύνθεση στη μουσική, τη λογοτεχνία, την πολιτική, καθώς και στον χώρο του στοχασμού, με την προσδοκία ότι η τέχνη και η επιστήμη μπορούν και πάλι, όπως παλαιά, να συμπράξουν δημιουργικά. Ταξίδεψε πολλές φορές από τη Γη στον ουρανό και πάλι πίσω στη Γη και ξανά στον ουρανό – μια ζωή το ίδιο δρομολόγιο. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ταξίδεψε μόνο μεταξύ ουρανού και γης ψάχνοντας το φυλαγμένο μυστικό της αρμονίας, αλλά αναγκάστηκε για πολιτικούς λόγους να εγκαταλείψει την Ελλάδα τη δεκαετία του ’50, η οποία όμως αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημιουργική. Έφυγε για σπουδές στο Παρίσι, βραβεύθηκε και έγινε διεθνώς γνωστός για το συμφωνικό του έργο.
Αντίστοιχα βιώματα είχε μερικές δεκαετίες νωρίτερα ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος πέρασε τα πρώτα του χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα ως σπουδαστής, και επανήλθε σε μια από τις πιο δημιουργικές του περιόδους στην Αντίμπ, όταν τόσο οι πολιτικές του απόψεις του αλλά και αυτές για «τα θεία» και τον ρόλο της οργανωμένης θρησκείας δημιούργησαν σημαντικές δυσκολίες στη ζωή του στην Ελλάδα.
Με αφορμή τη σύνδεση Τέχνης και Επιστήμης, η συγκεκριμένη εκδήλωση θα παρουσιάσει μια σύνθεση των παραπάνω.
Την εκδήλωση θα προλογίσουν οι:
• Βασίλης Χαρμανδάρης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Ινστιτούτου Αστροφυσικής ΙΤΕ
• Nicolas Eybalin, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Ομιλητές:
• David Elbaz, αστροφυσικός, ειδικός στον σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, διευθυντής ερευνών στο Τμήμα Αστροφυσικής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA) της Γαλλίας
• Αναστασία Γεωργάκη, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
• Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και συγγραφέας
Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει η Δρ. Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού, με συνοδεία στο πιάνο από τον Χρήστο Νταούλα.