ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σεμινάριo στον ΟΦΑ: Η ανακάλυψη σουπερνόβα για πρώτη φορά από την Ελλάδα και από ερασιτέχνες αστρονόμους

Μεσοζωική εποχή.
Περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια πριν. Στη Γη εμφανίζονται οι δεινόσαυροι και τα πρώτα θηλαστικά μετά την Πέρμια, που ολοκληρώθηκε με τη μαζικότερη εξαφάνιση των ειδών που έχει καταγραφεί στην Παλαιοντολογία.
Εκείνη την εποχή, σε κάποιον γαλαξία ένα αστέρι φτάνει στο τέλος της ζωής του και εκρήγνυται, προκαλώντας το φαινόμενο του υπερκαινοφανούς αστέρα ή σουπερνόβα.

Θεσσαλονίκη, τελευταίες μέρες του Ιουλίου 2015.
Ο Σταύρος Κουκιόγλου καθισμένος στον υπολογιστή του αντιπαραβάλει εικόνες γαλαξιών που είναι πιθανοί στόχοι για την καταγραφή ενός σουπερνόβα. Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα το μάτι του σταματάει σε ένα μικρό σημάδι στο μέσον της οθόνης.
Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια η μικρή κουκκίδα ήταν η λάμψη από το σουπερνόβα που εξερράγη την πρώιμη εποχή των δεινοσαύρων και μόλις πριν από λίγες μέρες το φως του έφτασε στη Γη, αφού ταξίδεψε 250 εκατομμύρια έτη φωτός.

gsstΟ ερασιτέχνης αστρονόμος από τη Θεσσαλονίκη ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που το είδε και η Greek Supernovae Survey Team (GSST) του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας πιστώθηκε την πρώτη της ανακάλυψη σουπερνόβα, προσθέτοντας ένα λιθαράκι στην κατανόηση του Σύμπαντος.

Ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας έρευνας, Κώστας Εμμανουηλίδης, θα μας ξεναγήσει στον κόσμο των υπερκαινοφανών αστέρων και στα μυστικά της έρευνας, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου.

Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων και διαλέξεων στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας:

http://www.ofa.gr/seminaria/

 

OFAlogo ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί