ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η μέτρηση του χρόνου, Σάββατο 25 Απριλίου

clock

Σεμινάριo στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας: Η μέτρηση του χρόνου, Σάββατο 25 Απριλίου

Όλα όσα υπάρχουν σ’ αυτό τον Κόσμο έχουν αρχή και τέλος. Κι εμείς οι άνθρωποι… με τη μανία να μετράμε όλα τα πράγματα… λίρες, στρέμματα, έρωτες, γαλαξίες, μετράμε και το χρόνο ύπαρξης ενός όντος (έμψυχου ή άψυχου). Η έννοια του χρόνου στην πρόβλεψη ενός γεγονότος είναι σημαντικότατη.

Πότε να σπείρω;
Ταξιδεύοντας 200 λεύγες τη μέρα, πότε θα φτάσω στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου;
Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποκτήσω οικογένεια;

Δεν υπάρχει νόμος της Φύσης, έτσι όπως μας την ερμηνεύουν οι Φυσικοί, όπου να μην υπεισέρχεται η έννοια του χρόνου. Κατά τους επιστήμονες, στη Φύση, ο χρόνος είναι δυνατόν να κυλάει από το παρελθόν προς το μέλλον, αλλά τίποτε δεν τον εμποδίζει να κυλάει και αντίστροφα. Υπάρχει ακόμα κι ένα περίεργο είδος χρόνου που λέγεται φανταστικός χρόνος.

Υπάρχει και ένα άλλο είδος χρόνου, κατά το οποίο, φεύγω από το σπίτι μου, στρίβω δεξιά, συναντώ και χαιρετώ 4 φίλους σε 2 ώρες, ξαναγυρνώ σπίτι μου απ’ την αντίθετη μεριά, συνεχίζω το βάδισμα, συναντώ και χαιρετώ τους ίδιους 4 φίλους σε 2 ώρες, ξαναγυρνώ σπίτι… κλπ… και αυτό συμβαίνει στον αιώνα τον άπαντα.

Ο χρόνος κυλάει πιο αργά κοντά σε μερικά ουράνια σώματα, και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αίσθηση της ταχύτητας του χρόνου ανάλογα με τις περιστάσεις. Άλλες φορές κινείται με ταχύτητα ένα λεπτό ανά λεπτό και άλλες ένα λεπτό ανά ώρα (αν απέναντί μας έχουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους).

Όλ’ αυτά θα μας εξηγήσει η Νατάσα Κόκορη, πλήρως ενεργό μέλος του ΟΦΑ.

Υ. Γ. Μη μετράτε το χρόνο λένε οι φιλόσοφοι… είναι ήδη μετρημένος.

Σάββατο 25 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Ομίλου, Αλεξανδρείας 113.

***

Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων και διαλέξεων:http://www.ofa.gr/seminaria/

Υπάρχει ένα συμβολικό ποσό επιβάρυνσης 5 Ευρώ ανά σεμινάριο (2 Ευρώ για τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη, κατόχους της κάρτας μέλους, μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και φοιτητές), για κάλυψη των εξόδων. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού.

***
ofa logo

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

facebook feed flickr google_plus pinterest twitter youtube
1px
©2015 Όμιλος Φίλων Αστρονομίας | Αλεξανδρείας 113 • τηλ: 2310 423133 • Θεσσαλονίκη
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί