ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Οι Περσείδες επιστρέφουν! Πότε κορυφώνεται το φαινόμενο και πού θα το δείτε

Οι Περσείδες επιστρέφουν! Πρόκειται για μια από τις πιο ευρέως γνωστές και παρατηρούμενες βροχές διαττόντων αστέρων, η οποία προσφέρει κάθε χρόνο ένα εντυπωσιακό θέαμα κατά τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα όταν η Σελήνη απουσιάζει από τον νυχτερινό ουρανό.

Έφτασε και φέτος η λοιπόν η στιγμή να παρατηρήσουμε το φαινόμενο αυτό, το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη, θα κορυφωθεί στις 12 Αυγούστου (μέγιστο 50-100 μετέωρα/ώρα) και θα διαρκέσει -με διαρκώς μειούμενη ένταση- μέχρι το τέλος του μήνα. Δυστυχώς, κατά την φετινή κορύφωση του φαινομένου στον ουρανό θα κυριαρχεί η Πανσέληνος, φωτίζοντας τον ουράνιο θόλο και άρα μειώνοντας τις πιθανότητες να «πιάσουμε» ένα «πεφταστέρι».

Πώς προκαλείται όμως μια βροχή διαττόντων; Όταν ένας κομήτης πλησιάσει κοντά στον Ήλιο, ένα μέρος του πάγου που τον αποτελεί μετατρέπεται σε αέριο και ταυτόχρονα συμπαρασύρει σκόνη. Έτσι, κατά μήκος της τροχιάς τους οι κομήτες αφήνουν σωματίδια σκόνης, τα οποία και συναντά η Γη όταν κατά την περιφορά της περνά από την περιοχή όπου η τροχιά της τέμνεται με αυτή του κομήτη. Τα σωματίδια αυτά τότε εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, με ταχύτητες της τάξης των δεκάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, φλέγονται εξαιτίας των τριβών και το ίχνος τους παρατηρείται στον ουρανό σαν «πεφταστέρι». Για την εμφάνιση των Περσείδων συγκεκριμένα, ευθύνεται ο κομήτης Swift-Tuttle. Αυτός, ανακαλύφθηκε το 1862, έχει διάμετρο περίπου 27 χιλιόμετρα και συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 133 έτη. Μάλιστα, η τελευταία φορά που έκανε την εμφάνισή του ήταν το 1992, ενώ η επόμενη θα είναι το 2125. Σε σπάνιες περιπτώσεις συμβαίνει κάποιο εισερχόμενο αντικείμενο να είναι επαρκώς μεγάλο ώστε να επιβιώσει από τη διέλευσή του μέσα από την γήινη ατμόσφαιρα και τελικώς, να καταλήγει στο έδαφος ως μετεωρίτης.

Η ονομασία που λαμβάνουν οι βροχές διαττόντων προκύπτει  από το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνεται να προέρχονται (π.χ. Λυρίδες από τον αστερισμό της Λύρας, Ωριωνίδες από τον Ωρίωνα κλπ). Στην περίπτωση των Περσείδων, το ακτινοβόλο σημείο εντοπίζεται στον αστερισμό του Περσέα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται κυρίως από την βορειοανατολική περιοχή του ουρανού, όμως μπορούν να παρατηρηθούν και προς άλλες κατευθύνσεις.

Παρά την παρουσία της Πανσελήνου στον ουρανό, αξίζει να δοκιμάσετε αυτές τις νύχτες την τύχη σας! Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά, ιδανικά μετά τα μεσάνυχτα και στρέψτε το βλέμμα σας προς τα βορειοανατολικά. Το μόνο που χρειάζεστε για την παρατήρηση των Περσείδων είναι μια τοποθεσία με ανέφελο ουρανό και υπομονή! Δεν απαιτείται εξοπλισμός! Καλή παρατήρηση!

Φωτοργραφία: Dark sky photo created by wirestock – www.freepik.com

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί