ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι θαυμαστοί Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες

Στην αποψινή εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ με τίτλο “Οι θαυμαστοί Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες” ο Φυσικός Σπύρος Κάνουρας θα συνομιλήσει με τον διακεκριμένο Φυσικό – Ραδιοαστρονόμο Δρ. Μανώλη Αγγελάκη με θέμα “Οι θαυμαστοί Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες”. Επίσης, θα γίνει παρέμβαση από τη Δρ. Μπία Μποκάρντι, Φυσικό – Ραδιοαστρονόμο του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Ραδιοαστρονομία, στη Βόννη.

Το θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για οποιονδήποτε μαγεύεται από το μεγαλείο του ουρανού και δεν προαπαιτεί ειδικές γνώσεις (θα δοθούν οι βασικές έννοιες).

Οι Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες είναι ασύλληπτες σε μέγεθος Μελανές Οπές σε κέντρα γαλαξιών, οι οποίες έχουν μάζες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές αυτής του Ηλίου μας και συνεχίζουν να απορροφούν τεράστιες ποσότητες υλικών από το περιβάλλον τουςς, από το λεγόμενο Δίσκο Προσαύξησης, δημιουργώντας στη συνέχεια γιγαντιαίους Πίδακες πλάσματος.

Εξ αιτίας της διαδικασίας αυτής εκπέμπονται ακτινοβολίες σε συνεχές φάσμα συχνοτήτων από το Υπέρυθρο μέχρι εξαιρετικώς ενεργητικές ακτίνες Γάμμα, οι οποίες γενικώς δεν είναι αστρικής (θερμικής) προέλευσης και παράγονται από μηχανισμούς, όπως σύγχροτρον και πέδησης.

Ένας Ενεργός Γαλαξιακός Πυρήνας ξεπερνάει σε φωτεινότητα όλα μαζί τα άστρα του γαλαξία που τον περιέχει.

Παρακολουθήστε ζωντανά, απόψε Παρασκευή 2 Απριλίου, στις 21:00, εδώ:

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί