ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι θεματικές βραδιές ξεκινούν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι «θεματικές βραδιές» αποτελούν δράση του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τις οποίες ένας προσκεκλημένος επιστήμονας αναπτύσσει θέμα της ειδικότητάς του, απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό. Πραγματοποιούνται στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας, όπου μετά το πέρας της ομιλίας ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.  Σκοπό της δράσης αποτελεί η ενημέρωση και εξοικείωση του κοινού σε σύγχρονα θέματα Αστρονομίας και επιστήμης γενικότερα. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους  επιστήμονες για τα θέματα της έρευνάς τους.

Το ερχόμενο Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 18:00 ξεκινάμε με θέμα:

«Μετεωρίτες, μία σύντομη ιστορία της δημιουργίας του Ηλιακού μας Συστήματος». Καλεσμένος ομιλητής ο κ. Τάκης Θεοδόσιου, μέλος της Meteoritical Society και Επίσημος Συντονιστής της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών για την Ελλάδα. Θα μας μιλήσει για τους μετεωρίτες θέτοντας και απαντώντας στα ερωτήματα: “Τι είναι οι κοσμικοί επισκέπτες που ονομάζουμε μετεωρίτες και από που προέρχονται μέσα από το ηλιακό μας σύστημα; Ποιας είναι η επιστημονική τους αξία και τι πληροφορίες μας μεταφέρουν για την δημιουργία του Ήλιου μας και τους πλανήτες;  Πως μπορούμε να τους αναζητήσουμε και να τους ξεχωρίσουμε από τα γήινα πετρώματα.”

Μαζί του θα έχει και θα μας παρουσιάσει μια έκθεση μετεωριτών. Στην διάρκεια της παρουσίασης θα λάβουν χώρα διαδραστικά παιχνίδια με το κοινό.

Οι θεματικές βραδιές του επόμενου μήνα (Δεκέμβριος 2017) ακολουθούν ως εξής:

«Πως αλληλεπιδρούν γαλαξίες και μαύρες τρύπες;»

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00.

Ομιλήτρια: Δρ. Καλλιόπη Δασύρα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και συνεργάτιδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ο Αστέρας των Χριστουγέννων και η αστρονομική ερμηνεία του»

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00.

Ομιλήτρια: Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Πληροφορίες- κρατήσεις θέσεων: 210 3490160 και 210 3490036.

e-mail: [email protected]

https://www.facebook.com/visitorcenters

Φωτογραφίες: Χρήστος Κανατάς.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί