ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ωκεάνιοι κόσμοι του εξωτερικού Ηλιακού Συστήματος

Διαδικτυακή διάλεξη για την έρευνα για ζωή στους δορυφόρους των αέριων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 19:00.

Τίτλος ομιλίας:

Ωκεάνιοι κόσμοι του εξωτερικού Ηλιακού Συστήματος

Ομιλήτρια:

Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, Πλανητική Γεωλόγος, Caltech NASA/JPL.

Η διάλεξη διοργανώνεται ενόψει της εκτόξευσης το 2022 της διαστημικής αποστολής της ESA, JUICΕ (Jupiter Icy Moons Explorer) όπου θα επισκεφθεί τους δορυφόρους του Δία, Γανυμήδη, Καλλιστώ, και Ευρώπη.

H διαδικτυακή διάλεξη θα προβληθεί ζωντανά σε απευθείας σύνδεση την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, από το κανάλι στο YouTube της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος «Ηρακλής»:

Λίγα λόγια για την διάλεξη:

Η πλανητική γεωλόγος Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου θα μας ξεναγήσει στα φεγγάρια των μεγάλων αέριων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος όπου θα αναπτύξει γιατί μπορεί να φιλοξενείται ζωή στους ωκεανούς τους.

Οι «Ωκεάνιοι Κόσμοι» (Ocean Worlds) όπως επίσημα ονομάζονται πλέον οι κύριοι δορυφόροι του Κρόνου και του Δία στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην αναφορά τους ως προς το κοινό, είναι ένα από τα βασικά πεδία έρευνας των μεγαλύτερων διαστημικών οργανισμών, της NASA και της ESA. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εκεί τα τελευταία χρόνια λόγω των σπουδαίων ανακαλύψεων των αποστολών Galileo, Cassini και New Horizons, καθώς φαίνεται να κρύβουν την απάντηση στο ερώτημα «Υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη;».

Σίγουρα, οι «Ωκεάνιοι Κόσμοι» του δικού μας Ηλιακού συστήματος δεν είναι τα μόνα σώματα που μπορούν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι όμως εκείνα τα οποία μας επιτρέπεται τεχνολογικά να επισκεφθούμε και να αναλύσουμε σε βάθος.

Ήδη αυτή η προσέγγιση τείνει να γίνει πραγματικότητα μέσα από τον σχεδιασμό των μελλοντικών αποστολών προς αυτά τα σώματα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος λοιπόν, του οποίου κράτος-μέλος είναι και η Ελλάδα, έχει σχεδιάσει και οργανώσει την επόμενη μεγάλη αποστολή στο εξωτερικό Ηλιακό σύστημα, με ένα βασικό ερώτημα να είναι αυτό της ύπαρξης ζωής.

Η αποστολή ονομάζεται JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) και θα επισκεφθεί τους δορυφόρους του Δία, Γανυμήδη, Καλλιστώ, και Ευρώπη. Αυτή η πολλά υποσχόμενη αποστολή θα εκτοξευθεί το 2022 και θα φτάσει στο σύστημα του Δία το 2030, όπου θα έχει πολλή δουλειά για πολλά χρόνια ανακαλύπτοντας και εμπλουτίζοντας τη γνώση μας σε σχέση με αυτούς τους υγρούς κόσμους.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://sci.esa.int/web/juice
https://astrobiology.nasa.gov/missions/juice/

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια:

Η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου απέκτησε το πτυχίο της στην Ελλάδα από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στην επιστήμη της Ηφαιστειολογίας. Στη συνέχεια επέκτεινε το γνωστικό της πεδίο στις πλανητικές επιστήμες στο Λονδίνο, μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος Πλανητικής Γεωλογίας του University College London (UCL), όπου επικεντρώθηκε στην μοντελοποίηση των πιθανών ηφαιστειακών εκρήξεων των παγωμένων δορυφόρων του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.

Έπειτα, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την αστροβιολογία και γεωλογία των δορυφόρων Τιτάνα και Εγκέλαδου στο πλαίσιο ειδικής διακρατικής συμφωνίας συνεπίβλεψης μεταξύ του Τμήματος Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Αστεροσκοπείο Παρισίου στη Γαλλία όπου και εργαζόταν. Από το 2014 έως και σήμερα εργάζεται στο κέντρο της NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) και στο Πανεπιστήμιο του Caltech στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια ως ερευνήτρια της διαστημικής αποστολής Cassini, ενώ από τις αρχές του 2018 έως το 2020 εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στη Μαδρίτη της Ισπανίας πάνω στην προετοιμασία της καινούρια διαστημικής αποστολής στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα με την ονομασία JUpiter ICy moons Explorer (JUICE).

H Δρ. Σολωμονίδου και η ερευνητική της ομάδας έχει προτείνει μια σειρά από πλανητικά πειράματα προσαρμοσμένα στο εξωτικό περιβάλλον των παγωμένων δορυφόρων των γιγάντιων πλανητών, για το σχεδιασμό περαιτέρω μελλοντικών αποστολών, ενώ είναι μέλος της ομάδας μελέτης και σχεδιασμού 2 προτεινόμενων αποστολών για το σύστημα του Κρόνου.

Τέλος, είναι διοργανώτρια εκδηλώσεων εκλαΐκευσης της επιστήμης και κατέχει θέση κριτή αξιολόγησης των επιστημονικών προτάσεων της NASA για τις πλανητικές έρευνες στην Αμερική.

Λίγα λόγια για την ΑΑΕΔΕ – Ηρακλής:

Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτική Ελλάδος – «Ηρακλής» με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύθηκε το 2000 και έκτοτε διοργανώνει πλήθος εξορμήσεων, εκδηλώσεων και διαλέξεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επίσης μπορείτε να δείτε βίντεο προηγούμενων ομιλιών στο κανάλι «Αστρονομική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος – Ηρακλής» στο YouTube.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί