ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ολική Έκλειψη Σελήνης – 27 Ιουλίου 2018

ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ – Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ

27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Στις 27 Ιουλίου 2018, βράδυ Παρασκευής, θα συμβεί το φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης της Σελήνης. Το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό από την Ελλάδα με εξαίρεση το πρώτο στάδιο, την είσοδο της Σελήνης στην παρασκιά της Γής, το οποίο συμβαίνει πρίν την ανατολή της Σελήνης (20:43). Η διάρκεια της ολικότητας θα είναι 1 ώρα και 43 λεπτά, γεγονός που καθιστά αυτή την έκλειψη ώς την μεγαλύτερη σε διάρκεια για τον 21ο αιώνα.

Σχ1: Η πορεία της Σελήνης μέσα από την Σκιά της Γής (πηγή: Nasa Eclipse)

 

Το φαινόμενο ξεκινά με την είσοδο της Σελήνης στην παρασκιά της Γής στις 20:14 το βράδυ της Παρακευής, κορυφώνεται στις 23:22 και λήγει στις 02:28 ξημερώματα Σαββάτου. Ακολουθούν τα στάδια του φαινομένου, σε τοπική ώρα Ελλάδος.

 

20:14 Έναρξη φαινομένου – Είσοδος Σελήνης στην παρασκιά της Γής (μη ορατό)

20:43 Ανατολή Σελήνης

21:24 Είσοδος Σελήνης στην σκιά – έναρξη μερικής έκλειψης

22:30 Η Σελήνη πλήρως καλυμμένη από την σκιά της Γής – έναρξη ολικότητας

23:22 Μέγιστο του φαινομένου

00:13 Η Σελήνη αρχίζει να εξέρχεται από την σκιά της Γής – τέλος ολικότητας

01:19 Η Σελήνη εκτός της σκιάς της Γής – τέλος μερικής έκλειψης

02:28 Η Σελήνη εκτός της παρασκιάς της Γής – λήξη φαινομένου

 Σχ2: Χάρτης ορατότητας του φαινομένου, Η Ελλάδα βρίσκεται οριακά εκτός της ζώνης πλήρους ορατότητας (πηγή: Nasa Eclipse)

 

Αξίζει να σημειωθεί, οτι το ίδιο βράδυ, ο πλανήτης Άρης θα βρίσκεται σε αντίθεση* και καθοδόν για την εγγύτερη προσέγγιση του προς την Γή στις 31 Ιουλίου. Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά κοντινή (δεύτερη κοντινότερη μετά την ιστορική προσέγγιση του 2003) οπότε, κοιτάζοντας με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης Άρης θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από ότι συνήθως, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολη την παρατήρηση του. Κατά την αντίθεση και την προσέγγιση ο Άρης θα είναι ιδιαίτερα λαμπρός στον νυκτερινό ουρανό, με το χαρακτηριστικό ερυθρό του χρώμα, που σε συνδυασμό με την Σεληνιακή έκλειψη θα προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό ουράνιο θέαμα στο κοινό.

*Αντίθεση ονομάζουμε το αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα ουράνιο σώμα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, παρατηρώντας το από την επιφάνεια της Γής. Το ουράνιο σώμα ανατέλλει καθώς ο Ήλιος δύει, και ώς αποτέλεσμα είναι ορατό καθ’όλη την διάρκεια της νύκτας.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί