ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ομιλία Καζάνα Δημοσθένη: Κοσμολογικός Πληθωρισμός: μια προσωπική θεώρηση

Δευτέρα 4/9/2023 στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στην Καλαμαριά

Κοσμολογικός Πληθωρισμός: μια προσωπική θεώρηση, με εισηγητή τον Δημοσθένη Καζάνα, Αστροφυσικό στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA και αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, 7 μ.μ. στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, Καλαμαριά, με ελεύθερη είσοδο.

Συνδιοργάνωση:
Όμιλος Φίλων Αστρονομιας,
Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Καλαμαριάς,
Σύλλογος Αποφοίτων Α.Π.Θ.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1950 και τελείωσε το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1973), πριν συνεχίσει τις σπουδές του University of Chicago.

Εκεί πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και τη διδακτορική διατριβή του (1978). Επιτέλεσε τη στρατιωτική του θητεία το 1979.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard (GSFC) της NASA (1980 – 1982), και ως κύριος ερευνητής στο University of Maryland και GSFC / NASA. Από το 1988 είναι μόνιμος ερευνητής στο GSFC / NASA. Από το 2000 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Δημοσθένης Καζάνας πραγματοποίησε τομή στην επιστημονική έρευνα με την εισαγωγή της έννοιας του «πληθωριστικού» Σύμπαντος (1980) στην δημοσίευση με τίτλο “Dynamics of the universe and spontaneous symmetry breaking”, και έκτοτε βρίσκεται διεθνώς στην πρώτη γραμμή των ερευνών για την αρχή, εξέλιξη και δομή του Σύμπαντος.

Έχει εργασθεί ερευνητικά σε πολλά πεδία, όπως σε θέματα γενικής σχετικότητας και κοσμολογίας, σε θέματα ακτίνων γ και Χ του διαστήματος, σε θέματα κβάζαρς, ενεργών πυρήνων γαλαξιών και μαύρων οπών.

http://astroparticle.physics.auth.gr/proposal/auth/kazanas_cv.pdf

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί