ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ομιλία στον ΟΦΑ: Σύγχρονη Κοσμολογία υπό το φως του James Webb, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

Ομιλία του Εμμανουήλ Πλειώνη, Καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντή και Προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 12 μμ, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113. Είσοδος ελεύθερη.

Η τελευταία δεκαπενταετία έχει χαρακτηριστεί και δικαίως ως η πιο σημαντική περίοδος για την επιστήμη της Κοσμολογίας, δηλαδή την επιστήμη που μελετά την γένεση, δομή και εξέλιξη του Σύμπαντος.

Η τεχνολογική επανάσταση στην ηλεκτρονική, την οπτική, την διαστημική έχει δώσει τη δυνατότητα κατασκευής συσκευών αποτύπωσης σήματος, τηλεσκοπίων, διαστημοσυσκευών και δορυφόρων που με την σειρά τους έδωσαν τη δυνατότητα παρατήρησης του Σύμπαντος με εκπληκτική ακρίβεια.

Πλέον οι γνώσεις μας για την εξέλιξη του Σύμπαντος και των κοσμικών δομών που περιέχει, αυξάνονται σχεδόν με εκθετικό ρυθμό, τέτοιο που έχουμε σχεδόν πάψει να νιώθουμε έκπληξη με τις απανωτές μεταβολές που επιφέρουν στις γνώσεις μας για το Σύμπαν η ανάλυση των σύγχρονων παρατηρησιακών δεδομένων που συλλέγονται από δορυφορικά και επίγεια τηλεσκόπια και ανιχνευτές σωματιδίων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ένα θαύμα της μηχανικής, σχεδιάστηκε να κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στον χώρο και τον χρόνο και ήδη μας εντυπωσίασε με τις πρώτες εικόνες του, ενώ οι πρωτοποριακές παρατηρήσεις του συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Στην ομιλία θα γίνει μια εισαγωγή στα βασικά στοιχεία της Σύγχρονης Κοσμολογίας, θα ακολουθήσει αναφορά στα επιστημονικά ερωτήματα που προσβλέπουμε απαντήσεις με την βοήθεια των δεδομένων του James Webb και θα παρουσιαστούν κάποιες πρώτες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και οι πιθανές συνέπειες τους.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Παν/μιο Κρήτης και Διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία το 1989 από το Παν/μιο Sussex της Αγγλίας με επιβλέποντα Καθηγητή τον John D. Barrow.

Είναι Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέλος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και του European Space Science Committee και υπήρξε μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για 2 θητείες (2016-2022).

Επιπλέον, είναι Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT και Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα.

Είναι Πρόεδρος του ΤΕΣ Περιβάλλοντος Ενέργειας και Βιώσιμης Κινητικότητας και υπήρξε μέλος του ΤΕΣ Φυσικής την περίοδο 2017-2019, ενώ είναι και μέλος της Επιστημονικής (Scientific Committee) και της Καθοδηγητικής επιτροπής (Steering Committee) του διεθνούς επιστημονικού Consortium «The Ultimate XMM Extragalactic X-ray Survey (XXL)».

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 240 επιστημονικά άρθρα σχετικά με Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος και Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική αλλά και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης και πολιτικής της επιστήμης, ενώ έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές και διατριβές Master και είναι κριτής επιστημονικών άρθρων των διεθνών επιστημονικών περιοδικών: MNRAS, Astrophysical Journal, Astronomy & Astrophysics, κα.

Πρόσφατα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται και σε ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής και των συναρτώμενων φυσικών καταστροφών.

www.manolisplionis.gr


Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε ως προς τη χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονή σας στα γραφεία μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση!


Επιστροφή στην κορυφή κουμπί