ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

H NASA προσπαθεί να θεραπεύσει την αμνησία του Opportunity

Πασαντίνα, Καλιφόρνια
Έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια εξερεύνησης του Άρη, το γερασμένο ρομπότ Opportunity εμφανίζει όλο και συχνότερα διαλείψεις, όμως οι προγραμματιστές της NASA θα επιχειρήσουν να το θεραπεύσουν με μια δόση χάκινγκ.Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά απώλειας δεδομένων, μη προγραμματισμένων επανεκκινήσεων, ακόμα και παροδικής απώλειες των επικοινωνιών.Όπως δήλωσε στο Discovery News o Τζον Κάλας, υπεύθυνος του προγράμματος Opportunity, το πρόβλημα φαίνεται ότι βρίσκεται στη μνήμη flash, η οποία διατηρεί τα αποθηκευμένα δεδομένα ακόμα και όταν διακόπτεται η παροχή ενέργειας.Οι μνήμες flash δεν προσφέρουν απεριόριστους κύκλους εγγραφής/διαγραφής και, έπειτα από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας στις εχθρικές συνθήκες του Άρη, ένα από τα επτά τσιπ flash του ρομπότ δείχνει να δυσλειτουργεί.

Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα διαγράφονται όταν το ρομπότ τίθεται σε κατάσταση αναμονής. Όταν ξυπνήσει και δει ότι η μνήμη έχει διαγραφεί, το Opportunity προχωρά σε επανεκκίνηση. Η αποθήκευση των δεδομένων στη RAM δεν δίνει λύση, αφού τα δεδομένα χάνονται από αυτό το είδος μνήμης όταν διακόπτεται η παροχή ρεύματος.

«Γι’ αυτό το ονομάζουμε αμνησία -το ρομπότ ξεχνάει τι είχε κάνει» σχολίασε ο Κάλας.

Οι προγραμματιστές της αποστολής θα επιχειρήσουν τώρα να αναβαθμίσουν το λογισμικό του ρομπότ έτσι ώστε να πάψει να χρησιμοποιεί το ελαττωματικό τσιπ.

Ακόμα κι έτσι, όμως, οι μέρες του θρυλικού ρομπότ ίσως είναι μετρημένες. Ήταν εξάλλου προγραμματισμένο να λειτουργήσει για τρεις μήνες, και όχι για μια ολόκληρη δεκαετία.

Το πανομοιότυπο ρομπότ Spirit σώπασε για πάντα το 2010, έπειτα από έξι χρόνια λειτουργίας.

Η διπλή αποστολή έδωσε τις πρώτες άμεσες ενδείξεις για το υγρό παρελθόν του Άρη. Νέα στοιχεία προσφέρει τώρα το πολύ μεγαλύτερο ρομπότ Curiosity, το οποίο εξερευνά τον Άρη από το 2012.

To Opportunity κατέχει ωστόσο το ρεκόρ απόστασης για οποιοδήποτε τροχοφόρο όχημα έχει εκτοξευτεί ποτέ στο Διάστημα. Μέχρι σήμερα έχει διανύσει 41,8 χιλιόμετρα και η περιπέτεια συνεχίζεται.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ in.gr
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί