ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ/ΦΥΣΗΣ

Ορνιθολογική: Τον Ιούνιο, μετράμε Λελέκια!

Αγαπητές/οί φίλες και φίλοι,

Το 2024 είναι η χρονιά του Λευκού Πελαργού! Μία 10ετία από την τελευταία καταγραφή των πληθυσμών του είδους, αυτή την περίοδο, διεξάγεται από τη BirdLife International και τους εταίρους της, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, η 8η Διεθνής Απογραφή Λευκών Πελαργών.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην απογραφή μαζί με 53 ακόμα χώρες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Φυσικά, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ως εταίρος της BirdLife, δεν θα μπορούσε να λείπει από μια διεθνή δράση για το αγαπημένο Λελέκι της ελληνικής υπαίθρου!

Γιατί μετράμε τους Λευκούς Πελαργούς;

Σχεδόν για κανένα άλλο είδος πουλιού δεν υπάρχουν τόσα διαθέσιμα δεδομένα σε σύγκριση με αυτά για τον Λευκό Πελαργό. Η διεθνής απογραφή συμβάλλει σημαντικά σε αυτό, ως ένα από τα παλαιότερα προγράμματα τακτικής παρακολούθησης ενός είδους.
Αν και τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα για τον Λευκό Πελαργό τις τελευταίες δεκαετίες, οι πληθυσμοί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης εμφανίζονται στάσιμοι ή και ελαφρώς μειούμενοι, καθιστώντας απαραίτητη τη συλλογή δεδομένων γι’ αυτό το τόσο διάσημο και αγαπητό είδος, και την προστασία του με τον σεβασμό που αρμόζει στη σχέση μας μαζί του εδώ και τόσα χρόνια.

Όλο τον Ιούνιο #MetrameLelekia

Από τις αρχές Ιουνίου, έμπειροι καταμετρητές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, σε συνεργασία με προσωπικό του ΟΦΥΠΕΚΑ, βρίσκονται ήδη στο πελαργο-πεδίο και καταγράφουν τους Λευκούς Πελαργούς στην ελληνική επικράτεια.

Όπως και σε άλλες χώρες, στην εθνική καταγραφή συμμετέχουν και εθελοντές από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην απογραφή μπορούν να συμβάλλουν και πολίτες, μέσω της καταχώρησης των παρατηρήσεών τους σε ειδικές φόρμες.

Μάθετε για την απογραφή

Κάθε καταγραφή μετράει!

Στην Εθνική Απογραφή των Λευκών Πελαργών μπορεί να συμμετέχει κάθε ένας και κάθε μία από εσάς, καταμετρώντας τα αναπαραγωγικά ζευγάρια και τους νεοσσούς τους στην περιοχή σας.

Έχεις φωλιές Λευκών Πελαργών στο χωριό ή στην περιοχή σου;
Στείλε μας τις παρατηρήσεις σου και γίνε μέρος της διεθνούς προσπάθειας!

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ο τρόπος για να συμμετέχεις, είναι απλός:

  • Μάθε περισσότερα για τον Λευκό Πελαργό και την απογραφή στο site της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.
  • Συμπλήρωσε τη φόρμα απογραφής και στείλε μας τις παρατηρήσεις σου.
  • Ενημερώσου με ποιους τρόπους μπορείς να μας βοηθήσεις να διασφαλίσουμε ασφαλείς μεταναστευτικές διαδρομές για τους πελαργούς και να επενδύσουμε σε δράσεις για την προστασία τους στην Ελλάδα.

Και μην ξεχάσεις να πεις σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους για την απογραφή, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για το αγαπημένο μας Λελέκι!

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί