ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ορνιθολογική: TOP 5 πουλιών που μας κάνουν παρέα στις καλοκαιρινές μας διακοπές στο βουνό

1. Νεροκότσυφας

Καλοκαίρι στο βουνό συνεπάγεται αναζήτηση δροσιάς στην όχθη κάποιου ποταμού με γάργαρα νερά. Εκεί είναι που θα δούμε τον Νεροκότσυφα, ένα καφετί στρουμπουλό πουλί με κοντά φτερά και μυτερό ράμφος που περνά όλη του τη ζωή στα ποτάμια.
Για να βρει την αγαπημένη του τροφή (υδρόβια ασπόνδυλα) βουτά μέχρι τον βυθό, ενώ φτιάχνει τη φωλιά του σε κοιλότητες βράχων στις όχθες, πίσω από καταρράκτες αλλά και σε γέφυρες.
White-throated Dipper (Cinclus cinclus) – Photo: Αντώνης Στούμπας

2. Γαλαζοπαπαδίτσα

Από τα πιο κοινά πουλιά των φυλλοβόλων και μικτών δασών της Ελλάδας, η Γαλαζοπαπαδίτσα κάνει συνεχώς αισθητή την παρουσία της. Είναι άλλωστε πολύ ομιλητική, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που κινείται κατά οικογένειες, όταν πια τα μικρά έχουν βγει από τις φωλιές και ακολουθούν τους γονείς τους.
Μικρή σε μέγεθος, με έντονα κίτρινο φτέρωμα στην κοιλιά και γαλάζιο κεφάλι, σβέρκο και φτερά, είναι από τα πουλιά που μπορούμε άνετα να δούμε ακόμα και μέσα στα χωριά να ψάχνει για έντομα στον γεροπλάτανο της πλατείας.
Blue Tit (Cyanistes caeruleus) – Photo: Γιώργος Καρκαλής

3. Χουχουριστής

Πολύ κοινό είδος κουκουβάγιας, με χαρακτηριστική φωνή που στο παρελθόν προκαλούσε φόβο γιατί θεωρείτο κακός οιωνός (ενώ στην πραγματικότητα τα πουλιά απλά ερωτοτροπούν!).
Δεινός θηρευτής τρωκτικών, γι’ αυτό και πολύτιμος σύμμαχος των κατοίκων στα χωριά, ο Χουχουλόγιωργας (όπως τον αποκαλούν στην Πελοπόννησο) προτιμά ώριμα δάση που έχουν πλήθος γέρικων δέντρων με κατάλληλες κουφάλες για να φωλιάσει αλλά μερικές φορές «βολεύεται» και σε τρύπες σε βράχια.
Tawny Owl (Strix aluco) – Photo: Λευτέρης Σταύρακας

4. Φιδαετός

Καλοκαιρινός επισκέπτης από την Αφρική, ο Φιδαετός είναι ο πιο κοινός αετός που αναπαράγεται στην Ελλάδα κι αυτός που θα δούμε πιο συχνά να γυροπετά πάνω από λιβάδια, ξέφωτα και πλαγιές με αραιή βλάστηση, αναζητώντας την τροφή του που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ερπετά (φίδια αλλά και άποδες σαύρες όπως ο Τυφλίτης).
Ξεχωρίζει από το ανοιχτόχρωμο σώμα που κάνει αντίθεση με το καφετί κεφάλι, τις μακριές φτερούγες και τη συνήθειά του να αιωρείται ακίνητος για ώρα όταν σαρώνει το έδαφος με την εξαιρετική του όραση.
Short-toed Eagle (Circaetus gallicus) – Photo: Παναγιώτης Λατσούδης

5. Σπίνος

Από τα πιο κοινά πουλιά του δάσους, ο Σπίνος είναι και από τα πρώτα είδη που μαθαίνουν να αναγνωρίζουν οι παρατηρητές πουλιών. Η διπλή λευκή ρίγα στα φτερά (που φαίνεται ακόμα πιο έντονα όταν πετάει) είναι το “σήμα κατατεθέν” του. Το αρσενικό έχει γκριζογάλανο κεφάλι και κοκκινωπό (προς το ροδακινί) στήθος.
Αναπαράγεται σε όλη την ηπειρωτική χώρα και σε αρκετά μεγάλα νησιά και το τραγούδι του αρσενικού είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους του δάσους: https://xeno-canto.org/738954.
Συχνά, τους συναντούμε να τσιμπολογούν στο έδαφος μαζί με σπουργίτια, από τα οποία ξεχωρίζουν εύκολα γιατί αυτοί περπατάνε και δεν χοροπηδάνε.
Chaffinch (Fringilia coelebs) – Photo: Γιώργος Αλεξανδρής

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί