ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!
Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

αναστασιάδης

Η 17χρονη Στέφανη Πετροπούλου έπεισε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θεσπίζεται πλέον Παγκόσμια Μέρα Αστρονομίας και στην Κύπρο στις 14 ΜΑΙΟΥ 2016. Οι εκδηλώσεις της ημέρας θα ανακοινωθούν σύντομα. Στην ανοικτή επιστολή της στον Πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη η Στέφανη που θελει να σπουδάσει Αστροφυσική έγραψε:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2016 στο Προεδρικό Μέγαρο για να τιμηθεί η «Ώρα της Γης», και που με την παρουσία σας αποδώσατε την απαιτούμενη βαρύτητα και τα σωστά μηνύματα, σας καλώ να εξετάσετε την εισήγησή μου για να πραγματοποιείται ακόμη μία σημαντικότατη εκδήλωση, η οποία να τιμά τη Διεθνή Ημέρα Αστρονομίας στις 14 Μαΐου κάθε έτους. Η πρώτη εκδήλωση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα σας το 2017.

Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι αξίζει να ευχαριστήσω θερμά την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου, με την οποία επικοινώνησα και με προθυμία μας βοήθησε έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η Βραδιά Αστρονομίας στην προαναφερθείσα εκδήλωση για την «Ώρα της Γης». Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να εμπλέξω και το Αstronomy Club της Αγγλικής Σχολής, στο οποίο είμαι μέλος, και το οποίο άμεσα ανταποκρίνεται σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω τα ακόλουθα:

ΣΤΕΦΑΝΗΟνομάζομαι Στέφανη Διάκου Πετροπούλου, φοιτώ στην έκτη τάξη της Αγγλικής Σχολής και το όραμά μου είναι να σπουδάσω Αστροφυσική. Μοιράζομαι το πάθος μου για την επιστήμη αυτή με άλλους συνομήλικούς μου και ευελπιστώ πως όταν τελειώσω τις σπουδές μου, θα μπορέσω να μεταφέρω τις γνώσεις μου στο νησί μας. Θα ήθελα, όμως, και από τώρα να συμβάλω στη γνωριμία και στην ευαισθητοποίηση όλων των συμπολιτών μας σχετικά με τη σπουδαιότητα και την ομορφιά της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, προτείνω να διοργανωθεί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου η εν λόγω εκδήλωση υπό την αιγίδα σας ώστε να γνωστοποιηθεί και να καθιερωθεί ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας. Στην αρχή της εκδήλωσης θα μπορούσατε να καλέσετε τους συμπολίτες μας να σβήσουν τα φώτα τους για λίγα λεπτά ώστε να χαρούν την αστροφεγγιά και τα άστρα του καθαρού ουρανού του νησιού μας. Όσοι θα μπορούν να έρθουν στην εκδήλωσή μας, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους πλανήτες μέσα από επαγγελματικά τηλεσκόπια τα οποία θα τοποθετήσουμε στον κήπο.

Πιστεύω ακράδαντα πως με τη δική σας άμεση υποστήριξη η εκδήλωση αυτή θα φέρει πολλαπλά οφέλη. Μεταξύ άλλων, θα δοθεί η ευκαιρία στη νεολαία να γνωρίσει το αντικείμενο της Αστρονομίας και αυτό πιθανώς να οδηγήσει κάποιους νέους μας να το επιλέξουν ως σπουδή και κατοπινό επάγγελμα, που αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρξει δυνατότητα ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της Αστρονομίας. Ακόμη, θεωρώ πως η Αστρονομία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην καινοτομία και στο ερευνητικό πεδίο. Επιπλέον, θα ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες μας για τη ρύπανση του φωτός που μας εμποδίζει να απολαύσουμε τον ξάστερου ουρανό, συμβάλλοντας έτσι ώστε και οι νέες γενιές να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν την ομορφιά του Σύμπαντος. Επιπρόσθετα, θα προωθηθεί η ιδέα της Κύπρου ως τουριστικού θερέτρου για την ομορφιά του ουρανού της, κάτι που θα βοηθήσει όχι μόνο στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας, αλλά και στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η Κύπρος μας.

Ευελπιστώ στη θετική σας ανταπόκριση.

Με τιμή,

Στέφανη Διάκου Πετροπούλου
Μαθήτρια Έκτης Τάξης Αγγλικής Σχολής

 

Πηγή: Science & Space Cafe

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί