ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παλίρροιες και το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα στον πλανήτη μας, αλλά και σ’ άλλα ουράνια σώματα, είναι οι Παλίρροιες. Οφείλονται στις τεράστιες ελκτικές δυνάμεις που ασκούν τα σώματα μεταξύ τους και, όσον αφορά στη Γη, στις δυνάμεις που ασκούν επ’ αυτής η Σελήνη και λιγότερο ο Ήλιος.

Το αποτέλεσμα είναι η κινούμενη περιοδική παραμόρφωση του σχήματος της Γης, όσον αφορά στην ξηρά και στις υδάτινες επιφάνειες. Αναλόγως του γεωγραφικού πλάτους, αλλά και της γεωγραφίας της περιοχής η περιοδική διαφορά στη στάθμη της θάλασσας κυμαίνεται από μερικά εκατοστά έως κάποια μέτρα.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο εκδηλώνεται με ιδιαίτερο τρόπο στον Πορθμό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα. Ήδη από την αρχαιότητα έγιναν προσπάθειες περιγραφής και εξήγησής του, με άρτια λύση να δίνεται από τον Δημήτριο Αιγινίτη, Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1890 – 1934).

Με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί η εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου 2022, στις 9 μμ, με τίτλο:

“Παλίρροιες και το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου”.

Ο συντονιστής της εκπομπής, Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας, θα φιλοξενήσει για το λόγο αυτό τον Δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνιο Αντωνίου, ο οποίος -και λόγω καταγωγής από την Εύβοια- έχει μαγευτεί και έχει ενσκήψει ιδιαιτέρως στο φαινόμενο των νερών του Ευρίπου.

Η μετάδοση θα γίνεται από τα εξής μέσα:

Μετά την ολοκλήρωση της εκπομπής θα παραμείνουν βίντεο σ’ όλες τις παραπάνω διευθύνσεις.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί