ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ/ΦΥΣΗΣ

Παρατήρηση πουλιών: 5 tips για αρχάριους από το BirdLife Cyprus

Δεν σας το κρύβουμε, η αναγνώριση πουλιών έχει τις δυσκολίες της κάποτε, αλλά αυτή η πρόκληση δεν είναι παρά μέρος της ομορφιάς της πτηνοπαρατήρησης.

Από πού ξεκινά κανείς λοιπόν; Από εδώ:

  1. Εξοπλίσου. Ένα ζευγάρι κιάλια και ένας οδηγός αναγνώρισης πουλιών θα διευκολύνουν τη ζωή σου.
  2. Άρχισε από κάπου κοντά στο σπίτι σου. Μάθε τι πουλιά συχνάζουν κοντά σου εξερευνώντας συχνά τον κήπο, τη γειτονιά σου, ένα πάρκο ή μια κοντινή φυσική περιοχή.
  3. Να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά. Το κελάηδημα ενός πουλιού είναι συνήθως το πρώτο σημάδι της παρουσίας του. Με εξάσκηση θα μπορέσεις σιγά σιγά να αναγνωρίζεις είδη πουλιών μόνο από τον ήχο τους.
  4. Κράτα σημειώσεις. Καταγράφοντας τις παρατηρήσεις σου οξύνεις την παρατηρητικότητά σου και αποτυπώνεις τα βιώματά σου στη φύση με περισσότερη λεπτομέρεια. Ξεκίνα κάθε εξόρμηση σημειώνοντας την ημερομηνία, την ώρα, τον τόπο και τις καιρικές συνθήκες.
  5. Περίμενε να δεις τα πάντα αλλά και… τίποτα. Αν και τα πουλιά συνδέονται με τους βιοτόπους τους, είναι ελεύθερα να έρχονται και να φεύγουν όποτε αυτά θελήσουν. Μην απογοητευτείς αν δεν δεις αυτό που ήλπιζες να δεις. Να είσαι όμως πάντοτε σε ετοιμότητα για εκπλήξεις!

Bonus tip: Έλα σε μια εξόρμησή μας να παρατηρήσουμε τα πουλιά παρέα. Δες το πρόγραμμα και κάνε κράτηση εδώ: https://bit.ly/3vzjzEK

Η παρατήρηση πουλιών χρειάζεται υπομονή, αλλά ακόμη κι αν δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ένα είδος, η παρατήρησή του και μόνο καθώς ζει τη δική του ιδιαίτερη καθημερινότητα ανενόχλητο είναι αρκετό για να συνδεθούμε με τη φύση.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί