ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Περσείδες: Τα πεφταστέρια του Αυγούστου

Στο βόρειο ημισφαίριο η ετήσια βροχή των Περσείδων είναι σίγουρα η δημοφιλέστερη, ειδικά τις χρονιές που η φάση της Σελήνης δεν φωτίζει τον ουρανό και το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Μια τέτοια χρονιά είναι και η φετινή! Η Σελήνη που βρίσκεται στο τελευταίο τέταρτο θα μας επιτρέψει να θαυμάσουμε το μοναδικό αυτό φαινόμενο, σε όλο του το μεγαλείο.

perseid-map

Ο αστερισμός του Περσέα και το ακτινοβόλο σημείο των Περσείδων όπως ανατέλλει στα Βορειοανατολικά με τη 1.30 τα ξημερώματα.

Κάθε βράδυ του Αυγούστου, μπορούμε να εντοπίσουμε Περσείδες στον ουρανό (κοιτάζοντας προς το ακτινοβόλο σημείο στον αστερισμό του Περσέα, όπως φαίνεται στο χάρτη παραπάνω), το φαινόμενο όμως θα κορυφωθεί στις 11, 12, 13 και 14 Αυγούστου (ξημερώματα, η ώρα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία), με το μέγιστο να υπολογίζεται στις 13 Αυγούστου. 

Μέχρι και 50 μετέωρα την ώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε μια ασέληνη νύχτα όπως αυτή της 13ης Αυγούστου.

Τι είναι ένα “πεφταστέρι” ή “μετέωρο”;

Τα “πεφταστέρια” δεν είναι “αστέρια που πέφτουν” αλλά μικροί κόκκοι αστρικής σκόνης που αναφλέγονται καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα αναπτύσσοντας τεράστιες ταχύτητες. Αλλιώς ονομάζονται μετέωρα ή διάττοντες αστέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μετέωρο από την βροχή των Περσείδων αναφέρεται ως “ο Περσείδης” και όχι “η Περσείδα” όπως συχνά ακούγεται.

Περισσότερα για τον ουρανό και τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κάθε εποχή μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο:

The Monthly Sky Guide,
Οδηγός παρατήρησης του ουρανού ανά μήνα

Ο κλασικός οδηγός για τον νυχτερινό ουρανό.
Ενημερωμένη με τις θέσεις των πλανητών και τις επικείμενες εκλείψεις μέχρι το τέλος του έτους 2017, η ένατη έκδοση (τέταρτη στα ελληνικά) του διάσημου οδηγού των Ian Ridpath και Wil Tirion τίθεται στην υπηρεσία των ερασιτεχνών αστρονόμων κάθε επιπέδου.

Exofyllo-monthly--4V

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί