ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποια είναι τα μακροβιότερα ζώα στη Γη

Μπορεί ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων να έχει αυξηθεί και κάποιοι να ζουν πάνω από 100 χρόνια, ωστόσο αυτό είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τους αιώνες και τις χιλιετίες που ζουν ορισμένα ζώα. Κάποια μάλιστα, μπορούν ακόμη και να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν εντελώς τη διαδικασία γήρανσης.

Παρόλο που υπάρχουν πολύ μακρόβια ζώα στην ξηρά- όπως η γηραιότερη χελώνα η οποία είναι σχεδόν 190 ετών– κανένα από αυτά δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, καθώς τα μακροβιότερα ζώα ζουν όλα στο νερό.

WWF

1.Φάλαινα Bowhead: 200+ ετών

Οι φάλαινες Bowhead (Balaena mysticetus) είναι τα μακροβιότερα θηλαστικά. Η ακριβής διάρκεια ζωής των φαλαινών της Αρκτικής είναι άγνωστη, αλλά οι πέτρινες άκρες καμακιών που βρέθηκαν, αποδεικνύουν ότι ζουν πάνω από 100 ίσως και 200 χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι φάλαινες αυτές έχουν μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ERCC1, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση κατεστραμμένου DNA και μπορεί να συμβάλει στην προστασία τους από τον καρκίνο, μια πιθανή αιτία θανάτου. Επιπλέον, ένα άλλο γονίδιο, που ονομάζεται PCNA, έχει ένα τμήμα το οποίο έχει διπλασιαστεί. Αυτό το γονίδιο εμπλέκεται στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των κυττάρων και ο διπλασιασμός θα μπορούσε να επιβραδύνει τη γήρανση.

World Life Expectancy

2. Πετρόψαρο: 200+ ετών

Το πετρόψαρο Rougheye (Sebastes aleutianus) είναι ένα από τα μακροβιότερα ψάρια και έχει μέγιστη διάρκεια ζωής τουλάχιστον 205 χρόνια, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας και Άγριας Ζωής της Ουάσινγκτον. Αυτά τα ροζ ή καστανόχρωμα ψάρια ζουν στον Ειρηνικό Ωκεανό, από την Καλιφόρνια έως την Ιαπωνία. Το μήκος τους φτάνει τις 97 εκατοστά και τρέφονται με γαρίδες και μικρότερα ψάρια, σύμφωνα με την Επιτροπή επί της Καταστάσεως Κινδυνεύουσας Άγριας Ζωής στον Καναδά. (COSEWIC).

3. Μύδι του γλυκού νερού: 250+ ετών

Τα μύδια του γλυκού νερού με την ονομάσια Margaritifera margaritifera είναι δίθυρα που φιλτράρουν σωματίδια τροφής από το νερό. Ζουν κυρίως σε ποτάμια και ρυάκια στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά. Το παλαιότερο γνωστό μύδι του γλυκού νερού ήταν ηλικίας 280 ετών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). Αυτά τα ασπόνδυλα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής χάρη στον χαμηλό μεταβολισμό τους.

Παρόλα αυτά πρόκειται για είδος υπό εξαφάνιση. Ο πληθυσμός τους μειώνεται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που σχετίζονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών και των αλλαγών στα ενδιαιτήματα των ποταμών από τα οποία εξαρτώνται, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

PSU

4. Καρχαρίας της Γροιλανδίας: 272+ ετών

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας (Somniosus microcephalus) ζουν στα βάθη των ωκεανών της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού. Μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 7,3 μέτρα και η διατροφή τους περιλαμβάνει μια ποικιλία άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι φώκιες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Καρχαριών του Αγίου Λόρενς στον Καναδά.

Μια μελέτη του 2016 για τον οφθαλμικό ιστό του καρχαρία της Γροιλανδίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, υπολόγισε ότι αυτά τα κήτη μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής τουλάχιστον 272 ετών. Ο μεγαλύτερος καρχαρίας σε εκείνη τη μελέτη εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου 392 ετών και οι ερευνητές πρότειναν ότι οι καρχαρίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ηλικία έως και 512 ετών, αναφέρει το Live Science. Οι ηλικιακές εκτιμήσεις συνοδεύονταν από έναν βαθμό αβεβαιότητας, αλλά ακόμη και η εκτίμηση των 272 ετών, εξακολουθεί να καθιστά αυτούς τους καρχαρίες τα μακροβιότερα σπονδυλωτά στη Γη.

The Science of Nature

5. Σωληνοσκώληκας: 300+ ετών

Οι σωληνοσκώληκες είναι ασπόνδυλα με μεγάλη διάρκεια ζωής στο ψυχρό, σταθερό περιβάλλον της βαθιάς θάλασσας. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Science of Nature διαπίστωσε ότι το Escarpia laminata, ένα είδος σωληνοσκώληκα που εντοπίζεται στον πυθμένα του ωκεανού στον Κόλπο του Μεξικού, ζει έως και 200 χρόνια, ενώ ορισμένα δείγματα επιβιώνουν για περισσότερα από 300 χρόνια. Οι σωληνοσκώληκες έχουν χαμηλό ποσοστό θανάτου και αντιμετωπίζουν λίγες φυσικές απειλές, γεγονός που τους βοήθησε να εξελιχθούν έτσι, ώστε να έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής.

Arctica islandica

6. Ωκεάνιο μύδι quahog: 500+ ετών

Τα μύδια Arctica islandica ζουν στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό το είδος μπορεί να ζήσει ακόμη περισσότερο από τα μύδια του γλυκού νερού. Ένα ωκεάνιο μύδι quahog που βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας το 2006 ήταν 507 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αρχαίο μύδι πήρε το παρατσούκλι Μινγκ, καθώς γεννήθηκε το 1499, όταν η δυναστεία Μινγκ κυβερνούσε την Κίνα (από το 1368 έως το 1644).

7. Μαύρο κοράλλι: 4.000+ ετών

Τα κοράλλια μοιάζουν με πολύχρωμους, υποβρύχιους βράχους και φυτά, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούνται από πολύποδες, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται συνεχώς και αντικαθιστούν τους εαυτούς τους δημιουργώντας ένα γενετικά πανομοιότυπο αντίγραφο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό κάνει τη δομή του εξωσκελετού των κοραλλιών να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Επομένως, τα κοράλλια αποτελούνται από πολλαπλούς πανομοιότυπους οργανισμούς και όχι από έναν ενιαίο οργανισμό, οπότε η διάρκεια ζωής ενός κοραλλιού είναι αποτέλεσμα «ομαδικής προσπάθειας».

Τα κοράλλια μπορούν να ζήσουν για εκατοντάδες χρόνια ή και περισσότερο, αλλά τα μαύρα κοράλλια των βαθιών υδάτων (Leiopathes sp.) είναι τα μακροβιότερα. Τα δείγματα μαύρων κοραλλιών που βρέθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης έχουν μετρηθεί ότι έχουν ηλικία 4.265 ετών, όπως ανέφερε προηγουμένως το Live Science.

NOAA

8. Γυάλινο σφουγγάρι: 10.000+ ετών

Τα σφουγγάρια αποτελούνται από αποικίες ζώων, παρόμοια με τα κοράλλια, και μπορούν επίσης να ζήσουν για χιλιάδες χρόνια. Τα γυάλινα σφουγγάρια είναι από τα μακροβιότερα σφουγγάρια που ζουν στη Γη. Τα μέλη αυτής της ομάδας βρίσκονται συχνά στα βάθη των ωκεανών και έχουν σκελετούς που μοιάζουν με γυαλί, εξ ου και το όνομά τους, σύμφωνα με τη NOAA. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemical Geology υπολόγισε ότι ένας γυάλινος σπόγγος που ανήκει στο είδος Monorhaphis chuni, ήταν περίπου 11.000 ετών. Άλλα είδη σφουγγαριών μπορεί να είναι σε θέση να ζήσουν ακόμη περισσότερο.

9. Μέδουσες Turritopsis dohrnii: δυνητικά αθάνατες

Οι μέδουσες Turritopsis dohrnii ονομάζονται αθάνατες, επειδή δυνητικά, μπορούν να ζήσουν για πάντα. Οι μέδουσες ξεκινούν τη ζωή τους ως προνύμφες, προτού εγκατασταθούν στον πυθμένα της θάλασσας και μετατραπούν σε πολύποδες. Οι ώριμες μέδουσες Turritopsis dohrnii μπορούν να μετατραπούν ξανά σε πολύποδες αν υποστούν σωματική βλάβη ή λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και στη συνέχεια να επιστρέψουν αργότερα στην κατάσταση της μέδουσας. Οι Turritopsis dohrnii είναι μικροσκοπικές, με διάμετρο μικρότερη από 4,5 χιλιοστά.

Οι μέδουσες, οι οποίες προέρχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, μπορούν να επαναλάβουν αυτό το κατόρθωμα της αντιστροφής του κύκλου ζωής τους πολλές φορές και επομένως μπορεί να μην πεθάνουν ποτέ από γηρατειά υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

10. Ύδρα: δυνητικά αθάνατη

Η ύδρα είναι μια ομάδα μικρών ασπόνδυλων με μαλακό σώμα που μοιάζουν λίγο με μέδουσες. Όπως και οι Turritopsis dohrnii, οι ύδρες έχουν επίσης τη δυνατότητα να ζήσουν για πάντα, ενώ δεν παρουσιάζουν σημάδια φθοράς με την ηλικία, σύμφωνα με το Live Science. Αυτά τα ασπόνδυλα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από βλαστικά κύτταρα, τα οποία αναγεννώνται συνεχώς μέσω αντιγραφής ή κλωνοποίησης. Οι ύδρες δεν ζουν για πάντα λόγω απειλών όπως τα αρπακτικά και οι ασθένειες, αλλά χωρίς αυτές τις εξωτερικές απειλές, θα μπορούσαν να είναι αθάνατες.

Πηγή: Live Science & ertnews.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί