ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πολλές συμμετοχές και ενθουσιασμός στον 1ο Πλανητικό Μαραθώνιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου διοργανώθηκε ο «1ος Πλανητικός Μαραθώνιος» στο κέντρο της Αθήνας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η σύλληψη αυτού του δρώμενου όπως και η υλοποίηση του έγινε από τα στελέχη του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και η μεγάλη επιτυχία του προιωνίζει την διοργάνωση του σε ετήσια βάση.

Ο «1ος Πλανητικός Μαραθώνιος» συνδύασε την διασκέδαση, τη γνώση αλλά και «αθλητικές» επιδώσεις απευθυνόμενο σε ενήλικες που αγαπούν και ενδιαφέρονται για την επιστήμη, οι οποίοι αφού εκλήθησαν να επισκεφθούν συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της πόλης των Αθηνών, τα οποία αντιστοιχούσαν υπό κλίμακα στις θέσεις των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος, αντιμετώπισαν μία σειρά «δοκιμασιών» με σκοπό να είναι εκείνοι οι πρώτοι που θα εξερευνήσουν όλο το υπό κλίμακα Ηλιακό Σύστημα.

Επιλέχθηκε η 6η Οκτωβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής του 1ου Πλανητικού Μαραθωνίου διότι την περίοδο αυτή μπορούν να παρατηρηθούν αρκετοί πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος στον ουρανό αλλά και επειδή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου διοργανώνεται και τιμάται η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος, με δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν το διάστημα σε όλο τον κόσμο.

Στον «1ο Πλανητικό Μαραθώνιο» συμμετείχαν 33 ομάδες (των τριών έως πέντε ατόμων) ηλικίας από 18 έως 60 ετών, ενώ τερμάτισαν πρώτες οι: «Κυνηγοί Πλανητών», «Άστρα μη με μαλώνετε», «Διαστημικά Μπαρμπούνια» και “Pulsars”.  Ευχαριστούμε για την συμβολή τους στην διεξαγωγή της δράσης, πτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσσαλονίκης, καθώς και μέλη Συλλόγων Ερασιτεχνών Αστρονόμων που έλαβαν μέρος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς και συνεργάτες μας που στήριξαν την προσπάθεια εξ αρχής:

  • Raymetrics (lidar systems)
  • Ζάππειο Μέγαρο
  • GAPTV Facilities
  • Πλανητάριο Θεσσαλονίκης
  • Astrogenesis Collection
  • Εκδόσεις Image

Πηγή: Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί