FAQ

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία SkyAlign της Celestron;

Με την τεχνολογία SkyAlign η ρύθμιση και η χρήση ενός ρομποτικού τηλεσκοπίου είναι ευκολότερη και ταχύτερη από ποτέ. Στοχεύστε το τηλεσκόπιό σας σε τρία οποιαδήποτε λαμπρά ουράνια αντικείμενα και το τηλεσκόπιο θα αναγνωρίσει ποια είναι τα αντικείμενα αυτά. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα ονόματα των αντικειμένων. Μπορείτε μάλιστα, να επιλέξετε τη Σελήνη ή λαμπρούς πλανήτες!

Η τεχνολογία SkyAlign είναι η πιο απλή μέθοδος ευθυγράμμισης ενός ρομποτικού τηλεσκοπίου, προσφέροντας ευκολία χρήσης στους αρχάριους παρατηρητές και ταυτόχρονα, υψηλή αξιοπιστία σε έμπειρους αστρονόμους.

Εισάγετε την ημερομηνία, την ώρα και την τοποθεσία σας (τα τηλεσκόπια που διαθέτουν GPS λαμβάνουν όλες αυτές τις πληροφορίες αυτόματα) και έπειτα, στοχεύστε το τηλεσκόπιό σας σε τρία λαμπρά ουράνια αντικείμενα. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους ευθυγράμμισης, δεν χρειάζεται ζύγισμα του οπτικού σωλήνα, ούτε στόχευση προς τον βορρά. Η ευθυγράμμιση είναι ανεξάρτητη από την αρχική θέση του τηλεσκοπίου.

«Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τεχνολογία SkyAlign, ζητώντας από το τηλεσκόπιο να εντοπίσει τον Δία. Πράγματι, στόχευσε τον Δία ακριβώς στο κέντρο του προσοφθαλμίου 40 mm. Όχι κοντά στο κέντρο. Ακριβώς στο κέντρο! Μείναμε όλοι έκπληκτοι.» – Oceanside Photo & Telescope (OPT)

Τί είναι η ευθυγράμμιση;

Για να γνωρίζεις που πηγαίνεις, πρέπει πρώτα να γνωρίζεις που βρίσκεσαι. Αυτή είναι η βασική ιδέα γύρω από την ευθυγράμμιση ενός ρομποτικού τηλεσκοπίου. Το λογισμικό του τηλεσκοπίου πρέπει να γνωρίζει τον ακριβή προσανατολισμό του στον νυχτερινό ουρανό, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζει δεκάδες χιλιάδες ουράνια αντικείμενα που είναι καταγεγραμμένα στη βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση το χειριστήριο της στήριξης.

Ευθυγράμμιση χωρίς εικασίες

Άλλες μέθοδοι ευθυγράμμισης ρομποτικών τηλεσκοπίων ζητούν την επιβεβαίωση του χρήστη για να πραγματοποιήσουν την ευθυγράμμιση. Πώς όμως θα δώσετε επιβεβαίωση εάν δεν γνωρίζετε που βρίσκεται ο Αρκτούρος ή ο Σείριος; Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να… μαντέψετε! Με την τεχνολογία SkyAlign της Celestron πραγματικά δεν χρειάζεται να γνωρίζετε απολύτως τίποτα για τον νυχτερινό ουρανό προκειμένου να τον απολαύσετε!

Συχνές ερωτήσεις

Ποια τηλεσκόπια διαθέτουν την τεχνολογία SkyAlign;
Τα παρακάτω τηλεσκόπια της εταιρείας Celestron διαθέτουν την τεχνολογία SkyAlign: LCM, NexStar GT, NexStar SLT, NexStar SE, NexStar Evolution, SkyProdigy, Astro Fi WiFi, και CPC.

Μπορεί η τεχνολογία SkyAlign να λειτουργήσει σε γερμανικές ισημερινές στηρίξεις ή σε αλταζιμουθιακές τοποθετημένες σε σφήνα;
Η τεχνολογία SkyAlign δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη για γερμανικές ισημερινές στηρίξεις και δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αλταζιμουθιακές που είναι τοποθετημένες σε ισημερινή σφήνα.

Έχω παλιό ρομποτικό τηλεσκόπιο της Celestron. Θα λειτουργήσει σε αυτό η τεχνολογία SkyAlign;
Η τεχνολογία SkyAlign μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε ρομποτικό τηλεσκόπιο της Celestron, εφόσον αυτό χρησιμοποιεί το λογισμικό NexStar (εξαιρούνται τα μοντέλα NexStar 5 και NexStar 8). Ωστόσο, θα χρειαστείτε το σχετικό χειριστήριο, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις του λογισμικού από την ιστοσελίδα της Celestron.

Τί πρέπει να προσέξω για μια επιτυχημένη ευθυγράμμιση με το SkyAlign;

 1. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι ο τρίποδας έχει ισοπεδωθεί. Μόλις η ευθυγράμμιση ολοκληρωθεί, ο εντοπισμός αντικειμένων και η παρακολούθησή τους είναι ανεξάρτητη από την ακρίβεια ισοπέδωσης του τρίποδα, οπότε μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για αυτό. Πολλά τηλεσκόπια της Celestron διαθέτουν ενσωματωμένο αλφάδι για τη διευκόλυνσή σας.
 2. Εάν το τηλεσκόπιό σας δεν διαθέτει GPS, φροντίστε ο χρόνος που θα εισάγετε να έχει ακρίβεια μερικών λεπτών.
 3. Όταν σας ζητηθεί να εισάγετε την τοποθεσία σας, επιλέξτε μια κοντινή πόλη (σε απόσταση το πολύ 80 km). Εναλλακτικά, μπορείτε να εισάγετε το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της τοποθεσίας σας.
 4. Η διαδικασία ευθυγράμμισης λειτουργεί με αστέρες μεγέθους 2.5 ή λαμπρότερους. Οπότε, ρίξτε μια ματιά στον ουρανό και επιλέξτε τρία από τα λαμπρότερα αντικείμενα που είναι ορατά εκείνη τη στιγμή. Μην ανησυχείτε εάν δεν γνωρίζετε αν το αντικείμενο που επιλέξατε είναι αστέρας ή πλανήτης. Το λογισμικό μπορεί να λειτουργήσει τόσο με αστέρες, όσο και με τους τέσσερις λαμπρούς πλανήτες Αφροδίτη, Δία, Κρόνο και Άρη. Μπορείτε να επιλέξετε ακόμα και την Σελήνη ως το ένα από τα τρία αντικείμενα με βάση τα οποία θα γίνει η ευθυγράμμιση. Ωστόσο, εξαιτίας των διαστάσεών της και της ταχύτητας με την οποία διασχίζει τον ουρανό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν προσοφθάλμιο φακό χαμηλής μεγέθυνσης για να την τοποθετήσετε στο κέντρο του οπτικού πεδίου.
 5. Έχετε κατά νου ότι τα αντικείμενα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι μακριά το ένα από το άλλο. Για την αναγνώριση της περιοχής του ουρανού θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα δύο από τα αντικείμενα αυτά (αυτά που απέχουν περισσότερο μεταξύ τους). Το τρίτο από τα αντικείμενα θα χρησιμοποιηθεί για την επιβεβαίωση της αναγνώρισης των άλλων δύο.

Ποια είναι τα βήματα για την ευθυγράμμιση με το SkyAlign;

 1. Ισοπεδώστε τον τρίποδα.
 2. Τοποθετήστε τον οπτικό σωλήνα στην αλταζιμουθιακή στήριξη.
 3. Συνδέστε το τηλεσκόπιο στο ρεύμα.
 4. Αναζητήστε στον ουρανό τρία φωτεινά αντικείμενα. Τα δύο από αυτά θα πρέπει να απέχουν αρκετά μεταξύ τους, ενώ το τρίτο φροντίστε να μην βρίσκεται κοντά στην ευθεία που ενώνει τα δύο πρώτα αντικείμενα.
 5. Πατήστε Enter στο χειριστήριο για να ξεκινήσετε. Έπειτα, από το μενού με τις διάφορες μεθόδους ευθυγράμμισης επιλέξτε SkyAlign και πατήστε ξανά Enter. Το χειριστήριο θα εμφανίσει ακολούθως είτε την τρέχουσα ώρα, είτε την ώρα που αντιστοιχεί στην τελευταία φορά που το χρησιμοποιήσατε. Εάν η ώρα που εμφανίζεται είναι σωστή πατήστε Enter, αλλιώς Undo για να την ρυθμίσετε.*
 6. Εάν το τηλεσκόπιό σας διαθέτει GPS, τότε αυτό θα ορίσει αυτόματα την ημερομηνία, την ώρα, καθώς και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε.
 7. Εάν το τηλεσκόπιό σας δεν διαθέτει GPS ή αν δεν θέλετε να περιμένετε μέχρι να συγχρονιστεί το GPS, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα κύλισης (πλήκτρο scroll 6 για πάνω/ πλήκτρο scroll 9 για κάτω) για να περιηγηθείτε στις ρυθμίσεις της ημερομηνίας, της ώρας και της τοποθεσίας σας. Εάν οι ρυθμίσεις είναι σωστές, πατήστε Enter για αποδοχή και προχωρήστε με την ευθυγράμμιση. Εάν δεν είναι σωστές, πατήστε Undo και κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις. Θα εμφανιστεί μήνυμα που θα σας ενημερώνει για το επόμενο βήμα της διαδικασία. Πατήστε Enter για να συνεχίσετε.
 8. Το χειριστήριο θα σας ζητήσει τώρα να κεντράρετε το πρώτο από τα αντικείμενα που επιλέξατε. Για να το πετύχετε αυτό, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα κίνησης (αυτά με τα βέλη). Κεντράρετε το αντικείμενο στον ερευνητή και πατήστε Enter. Στη συνέχεια, κεντράρετε το αντικείμενο και στο οπτικό πεδίο του προσοφθαλμίου και πατήστε Align.
 9. Επαναλάβετε το βήμα 8 και για τα άλλα δύο αντικείμενα που επιλέξατε.
 10. Στο χειριστήριο θα εμφανιστεί το μήνυμα “Match Confirmed” και θα σας ρωτάει αν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα της διαδικασίας. Εάν ναι, πιέστε Enter, διαφορετικά πιέστε Undo για να συνεχίσετε.
 11. Το τηλεσκόπιό σας είναι ευθυγραμμισμένο. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα Solar System, Stars ή Deep Sky, για να επιλέξετε ένα αντικείμενο προς παρατήρηση.

* Ο ορισμός της ώρας είναι διαφορετικός ανάλογα με την στήριξη.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί