ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Προσεχώς: πρόσκρουση τμήματος πυραύλου στη Σελήνη

Τμήμα του πυραύλου Falcon 9 της εταιρείας SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Σελήνη.

Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και το έργο που είχε να εκτελέσει ήταν να μεταφέρει τον δορυφόρο DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), ένα «διαστημικό παρατηρητήριο κλίματος», σε απόσταση 1.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Πρόκειται για διαστημικό μετεωρολογικό σταθμό της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) που παρακολουθεί τον ηλιακό άνεμο και προειδοποιεί για τις επερχόμενες γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες αποτελούν απειλή για την τεχνολογία στη Γη (δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικά δίκτυα και δορυφόροι).

Οι διαστημικοί πύραυλοι της SpaceX είναι επαναχρησιμοποιούμενοι, πράγμα που σημαίνει πως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους επιστρέφουν στη Γη. Αυτό όμως δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση και ένα τμήμα του πυραύλου μέσα στα χρόνια ακολούθησε χαοτική τροχιά.

Το μεταλλικό αυτό τμήμα του πυραύλου ακολουθώντας ανεξέλεγκτη τροχιά αναμένεται να προσκρούσει στις 4 Μαρτίου στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, κοντά στον ισημερινό της. Κινούμενο με ταχύτητα 9288 χλμ/ώρα και ζυγίζοντας περίπου 4 τόνους, θα δημιουργήσει έναν μικρό κρατήρα ανθρωπογενούς προέλευσης στη Σελήνη.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί