ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προστατεύοντας τον πλανήτη από αστεροειδείς – Η αποστολή DART

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ο άνθρωπος, για πρώτη φορά στην ιστορία, επιχείρησε την αλλαγή της τροχιάς ουρανίου σώματος! Η αποστολή DART στο δυαδικό σύστημα αστεροειδών Διδύμου – Διμόρφου και η μετωπική σύγκρουση του πάνω από μισό τόνο διαστημοσκάφους με τον δεύτερο και μικρότερο εξ αυτών είναι μια πράξη στο πλαίσιο της Πλανητικής άμυνας της Γης.

Ο πλανήτης μας διασταυρώνεται συχνά με τις τροχιές μικρών και μεγάλων αστεροειδών και κομητών και μια σύγκρουση με κάποιον εξ αυτών θα είχε εσχατολογικές συνέπειες, αφού, αναλόγως του μεγέθους του σώματος, θα μπορούσε να καταστραφεί από μια περιοχή μεγέθους περιφέρειας ή και χώρας έως το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη, με τεράστιες συνέπειες στη βιόσφαιρα.

Τέτοια γεγονότα έχουν συμβεί στο παρελθόν και έχουν κοστίσει στην εξαφάνιση ειδών, όπως οι δεινόσαυροι. Σε τυχόν, απευκταίο βεβαίως, νέο χτύπημα ο άνθρωπος και ο πολιτισμός θα πληρώσουν βαρύτατο τίμημα, το οποίο μπορεί να φθάσει έως την εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας…

Στην εκπομπή της 4ης Οκτωβρίου 2022 των ΦΥΣΙΚΩΝ -την πρώτη της περιόδου 2022-2023 που τώρα ξεκινά- ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα υποδεχθεί και θα συζητήσει για την Πλανητική άμυνα, την αποστολή DART και αποστολές που θα ακολουθήσουν, με τον καθηγητή Δυναμικής Αστρονομίας του ΑΠΘ Κλεομένη Τσιγάνη και τον Φυσικό και διακεκριμένο Ερασιτέχνη Αστρονόμο Νίκο Σιούλα. Και οι δύο προσκεκλημένοι συμμετέχουν σε διεθνείς ομάδες οι οποίες πραγματοποιούν παρατηρήσεις και έρευνα στο πλαίσιο αυτών των αποστολών.

Παρακολουθήστε ζωντανά εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί