ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πυρηνική Ενέργεια: Είναι μέρος της λύσης;

Το θέμα των ΦΥΣΙΚΩΝ της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022, στις 10 το βράδυ, θα είναι η Πυρηνική ενέργεια. Μια αμφιλεγόμενη μορφή ενέργειας με προέλευση ατομικούς πυρήνες, με σημαντική εντούτοις συνεισφορά από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα στο ενεργειακό ισοζύγιο της ανθρωπότητας.

Πιο γνωστή μορφή είναι αυτή που προέρχεται από την πυρηνική σχάση και αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας σε πολλές χώρες του κόσμου, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου. Από την άλλη μεριά φορτώνει τον πλανήτη με ραδιενεργά απόβλητα, για την αειφορική διάθεση των οποίων δεν έχει βρεθεί λύση.

Μια άλλη μορφή παράγεται με φυσικό τρόπο από τη διάσπαση ραδιοϊσοτόπων και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες επίσης, για την κίνηση και θέρμανση διαστημικών σκαφών και ρομπότ σε αποστολές όπου η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι προβληματική, όπως και σε επίγειες εφαρμογές, με τις περισσότερες στις πολικές περιοχές.

Μια τρίτη μορφή πυρηνικής ενέργειας, η οποία προέρχεται από τη σύντηξη ελαφρών πυρήνων για τη δημιουργία βαρύτερων χωρίς προβληματικά απόβλητα, αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για την οριστική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος και τη διάθεση άφθονης ενέργειας χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, στις 10 μ.μ., ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας και ο Πυρηνικός Φυσικός, Καθηγητής Πειραματικής Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ελευθεριάδης, θα συζητήσουν με θέμα “Πυρηνική Ενέργεια: Είναι μέρος της λύσης;”.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί