ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Rosetta mission: Η αποκρυπτογράφηση ενός κομήτη από έναν Έλληνα συντελεστή της διαστημικής αποστολής

 11 περίπου χρόνια μετά την εκτόξευσή του και ταξιδεύοντας 1 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μέσα στο Ηλιακό Σύστημα, το διαστημικό σκάφος Rosetta (Ροζέτα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), έφτασε στον προορισμό του, τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko.
Όπως η Στήλη της Ροζέτας υπήρξε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών έτσι και το διαστημόπλοιο Rosetta θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει τα μυστικά του κομήτη και, κατ’ επέκταση, όλων των αρχεγόνων σωμάτων.

Τα 15 επιστημονικά όργανα της Rosetta και τα 9 της διαστημικής συσκευής Philae (Φιλαί – από το όνομα ενός οβελίσκου στο ομώνυμο νησί του Νείλου), η οποία θα προσεδαφισθεί στον κομήτη, θα εκτελούν, όσο καιρό αντέξουν, παρατηρήσεις που θα βοηθήσουν να γίνει κατανοητή η προέλευση και η εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν σε απόσταση 3 Αστρονομικών Μονάδων, δηλαδή 450 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Οι συνθήκες πάνω και γύρω από τον κομήτη, συνεχώς θα επιδεινώνονται, λόγω των αναμενόμενων εκτινάξεων αερίων και ύλης, καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο και θερμαίνεται!

Για τα πρώτα αδημοσίευτα αποτελέσματα από την επικείμενη προσεδάφιση της διαστημικής συσκευής “Philae” πάνω στον κομήτη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, θα ενημερωθούν οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. από τον Senior Scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Θανάση Οικονόμου.

Ο Θανάσης Οικονόμου, σημαίνων συντελεστής της διαστημικής αποστολής, θα πραγματοποιήσει ομιλία, με τίτλο: «Rosetta Mission: Η αποκρυπτογράφηση ενός κομήτη από ένα Έλληνα συντελεστή της αποστολής – Πρώτα αποτελέσματα» στο πλαίσιο του Γενικού Σεμιναρίου του Τμήματος Φυσικής. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 12.30, στην Αίθουσα Α31 του Τμήματος Φυσικής.

Ο Θανάσης Οικονόμου γεννήθηκε στο Ζιάκα του νομού Γρεβενών, σπούδασε Φυσική στη Τσεχία και την Αμερική και εργάζεται από το 1981 στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έχει διεξάγει βασική έρευνα στην Πυρηνική Φυσική, ειδικά σε φασματόμετρα σωματιδίων άλφα και ακτίνων-Χ. Πειραματικές συσκευές του λειτουργούν επί τόπου ή έχουν κάνει μετρήσεις σε διάφορα σώματα του Ηλιακού Συστήματος (Σελήνη, Άρης, Κρόνος, αστεροειδείς και κομήτες) σε ρωσικές, αμερικανικές, ευρωπαϊκές καθώς και ιαπωνικές διαστημικές αποστολές, όπως Surveyor, Apollo, Viking στη Σελήνη, Pathfinder, Spirit και Opportunity στον Άρη, Cassini/Huygens στον Κρόνο και Stardust και Rosetta σε κομήτες.

Έχει βραβευθεί πολλές φορές, διεθνώς, για τη συμβολή του στη μελέτη του Ηλιακού Συστήματος και τη συμμετοχή του σε διαστημικές αποστολές.

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.ofa.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί