ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παρατηρήστε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών σε όλο του το μεγαλείο!

Μη χάσετε την ευκαιρία της χρονιάς για την παρατήρηση του Κρόνου.

Το βράδυ της 22ης Μαΐου 2015, ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» θα βρίσκεται σε αντίθεση! Η Γη θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στον πλανήτη και τον Ήλιο, προσφέροντας μας την ευκαιρία να τον παρατηρήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μάλιστα λαμπρότερο απ’ ότι συνήθως. Η ακριβής ώρα της αντίθεσης θα συμβεί τα ξημερώματα της 23ης Μαΐου στις 02.00 UT (05.00 ώρα Ελλάδος), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει αισθητή αύξηση της λαμπρότητας εκείνη την ώρα. Για την ακρίβεια, η σχετική θέση Κρόνου Γης και Ήλιου προσφέρεται για την παρατήρηση του πλανήτη, καθ’ όλη τη διάρκεια Μαΐου και Ιουνίου.

Saturn_opposition

Πως βρίσκουμε τον Κρόνο στον ουρανό

Από τις 22.00 περίπου και μετά, ο Κρόνος είναι ένα λαμπρό ουράνιο αντικείμενο (το λαμπρότερο της περιοχής) στα νοτιοανατολικά. Λίγο πιο κάτω ανατέλλει ένα «κοκκινωπό» αστέρι ο Αντάρης, ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού του Σκορπιού. Καθώς περνάει η ώρα ο Κρόνος θα ανεβαίνει όλο και ψηλότερα στον ουρανό, προσφέροντας μας πιο καθαρό είδωλο στο τηλεσκόπιο. Φτάνει στο μέγιστο ύψος περίπου στις 02.00 και δύει περίπου την ώρα που ανατέλλει ο Ήλιος.

saturn-scorpius-antares-opposition-5-22-2015

Πώς μπορούμε να τον παρατηρήσουμε;

Για να μπορέσουμε να θαυμάσουμε τον Κρόνο σε όλο του το μεγαλείο, θα χρειαστούμε τηλεσκόπιο. Ακόμα και μικρά τηλεσκόπια μπορούν να δώσουν εκπληκτικές εικόνες από τον πλανήτη που για πολλούς αστρονόμους (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) αποτέλεσε έναυσμα ενασχόλησης με την παρατηρησιακή αστρονομία. Το σύστημα των δακτυλίων του, αυτή την περίοδο, έχει γωνιακό εύρος 42” και γέρνει 24 ° ως προς την ευθεία παρατήρησης.

saturn_voyager_2-e1367147863764Ο Κρόνος όπως φωτογραφήθηκε από το Voyager 2 όταν πέρασε δίπλα από τον πλανήτη το 1981.

Αν δεν έχει τύχει να παρατηρήσετε τον Κρόνο, μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη! Δεν θα σας απογοητεύσει!

Αν δεν έχετε τηλεσκόπιο, ρίξτε μια ματιά στο Skywatcher 70/700 AZ2. Ένα οικονομικό και πλήρως ικανό διοπτρικό τηλεσκόπιο για την παρατήρηση πλανητών, Σελήνης και Ήλιου (με το κατάλληλο φίλτρο).

755_7j0fawwh71

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί