Σάββατο 2/12/23 – Η Δεύτερη Ομιλία Αστρονομίας Για Όλους Για Το 2023-24 «Τεχνητοί Δορυφόροι: Από Τους Νανοδορυφόρους Στα Διαστημικά Τηλεσκόπια»
Σάββατο 2/12/23 – Η δεύτερη ομιλία Αστρονομίας για όλους για το 2023-24
«Τεχνητοί Δορυφόροι: από τους νανοδορυφόρους στα διαστημικά τηλεσκόπια»
Το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση που είναι η δεύτερη του 2023-23, στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των μελών και φίλων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (με έδρα το Βόλο). Στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου), ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Αλκιβιάδης Χατζόπουλος θα αναπτύξει το θέμα: «Τεχνητοί Δορυφόροι: από τους νανοδορυφόρους στα διαστημικά τηλεσκόπια».
Η παρουσίαση περιλαμβάνει μια εισαγωγή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τεχνητοί δορυφόροι στο διάστημα, όπως το πρόβλημα της κοσμικής ακτινοβολίας και της θερμοκρασίας καθώς και την απαίτηση που έχουν για υψηλή αξιοπιστία.
Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι νανοδορυφόροι που σχεδιάζονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι δορυφόροι για τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (Global Navigation Satellite Systems, GNSS), καθώς και τα διαστημικά τηλεσκόπια James Webb και Hubble.
Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα
Ο καθ. Αλκιβιάδης Χατζόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958. Πήρε το Πτυχίο Φυσικής (με Άριστα), το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ηλεκτρονικής και το Διδακτορικό Δίπλωμα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του AΠΘ, το 1980, 1983 και 1989, αντίστοιχα. Είχε υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY) και στα τέσσερα χρόνια σπουδών στο Τμήμα Φυσικής (1976-1980) και για την διδακτορική του έρευνα στην Ελλάδα (τρία χρόνια). Εργάζεται στο ΤΗΜΜΥ, ΑΠΘ από το 1981, όπου τώρα είναι Καθηγητής. Από το 2002 έχει εκλεγεί ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του Τμήματος. Εργάστηκε επίσης ως Συνεργαζόμενο Διδακτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Τμήμα Πληροφορικής, για δώδεκα χρόνια (2004-2017). Ασχολείται ενεργά με εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα και είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 170 επιστημονικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και τρία κεφάλαια βιβλίων σε διεθνείς εκδόσεις. Είναι Life Member του IEEE, έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του παραρτήματος IEEE Greece CASS-SSCS joint chapter από το 2010 ως το 2020, και είναι από το 2020 ο Ταμίας του παραρτήματος.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Μοντελοποίηση, σχεδιασμό και δοκιμή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και συστημάτων (αναλογικά, μικτού σήματος, υψηλής συχνότητας), τρισδιάστατα ολοκληρωμένα κυκλώματα (3D ICs), κυκλώματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ηλεκτρονικά συστήματα μετρήσεων, συστήματα βιοηλεκτρονικής, τρανζίστορ λεπτού υμενίου (ΤFT), διαστημικές εφαρμογές.