ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Σεισμός διάρκειας 90 λεπτών ταρακούνησε τον Άρη

Αφού κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε με την αρειανή σκόνη το InSight, ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA, κατέγραψε πριν από λίγες μέρες τον μεγαλύτερο σεισμό στον πλανήτη στα περίπου τρία χρόνια που βρίσκεται εκεί. Στις 25 Αυγούστου το Insight είχε καταγράψει σεισμούς 4,1 και 4,2 Ρίχτερ. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στις 18 Σεπτεμβρίου το Insight κατέγραψε έναν ακόμη σεισμό μεγέθους 4,2 Ρίχτερ ο οποίος όμως είχε διάρκεια μιάμισης ώρας και όπως είναι ευνόητο θα ταρακούνησε για τα καλά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) μελετά την τεκτονική δραστηριότητα του Άρη και συλλέγει διαφόρων ειδών δεδομένα από το εσωτερικό του. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες, όπως η Γη και ο Άρης.

Το InSight ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για δύο έτη όμως η NASA αποφάσισε να επεκτείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη την αποστολή. Όπως και τα υπόλοιπα ρομπότ που έχουμε στείλει στον Άρη έτσι και το InSight λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Όμως πριν από μερικούς μήνες υπήρξε συσσώρευση της αρειανής σκόνης πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του ρομποτικού γεωλόγου. Στις αρχές του καλοκαιριού είχε καλυφθεί το 80% των ηλιακών πάνελ του InSight με σκόνη με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί για κάποιο διάστημα και να υπάρξουν φόβοι για άδοξο τέλος της αποστολής. Όπως φαίνεται όμως το πρόβλημα ξεπεράστηκε πιθανώς με τη βοήθεια κάποιων ανέμων που απομάκρυναν μεγάλο μέρος της σκόνης από το ρομπότ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί