ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σεμινάρια Αστρονομίας για μαθητές, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το προσωπικό των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτικούς, προσφέρει για πρώτη φορά στους μαθητές της Αττικής έναν πλήρη κύκλο σεμιναρίων βασικής αστρονομίας, τα οποία συνοδεύονται από πειραματικές δραστηριότητες και παρατηρήσεις με τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο “Ανακαλύπτω το Σύμπαν, κατανοώ τον Κόσμο” και απευθύνεται σε δύο διακριτές ηλικιακές ομάδες μαθητών:
α) Παιδιά 9 έως και 11 ετών, (Δημοτικό).
β) Έφηβοι 12 έως και 15 ετών, (Γυμνάσιο).

Μαθησιακοί Στόχοι:
Στόχος των σεμιναρίων είναι να προσφέρουν στους μαθητές βασικές γνώσεις για τον Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση βασικών ενν οιών όπως ο χρόνος, η απόσταση/μέγεθος, και η ταχύτητα, καθώς και των νόμων της φυσικής που καθορίζουν την κίνηση των ουράνιων σωμάτων και του φωτός που μας εκπέμπουν. Σε κάθε ενότητα είναι ενταγμένη η χρήση εποπτικού υλικό και απλών πειραμάτων αλλά και η παρατήρηση από τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων και αυτή του ιστορικού τηλεσκοπίου Newall, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής του) μέχρι το 1873.

Η θεματολογία που θα παρουσιαστεί ξεκινά από τον πλανήτη μας, τη Γη, η περιστροφή της οποίας γύρω από τον άξονά της αλλά και η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο καθορίζουν τα σημεία του ορίζοντα, την ώρα της ημέρας και τις εποχές του χρόνου. Συνεχίζεται με το κοντινό μας άστρο, τον Ήλιο, καθώς και τους πλανήτες και κομήτες και αστεροειδείς που περιφέρονται γύρω του. Παρουσιάζεται η πληθώρα διαφορετικών άστρων, από κόκκινους γίγαντες έως λευκούς νάνους, που βρίσκονται στο Γαλαξία μας, καθώς και το μέγεθος και οι βασικές ιδιότητες του Σύμπαντος και των αμέτρητων γαλαξιών που περιέχει. Τέλος γίνεται μια αναδρομή στην καθοριστική σημασία που είχε η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των τηλεσκοπίων στην κατανόηση του Σύμπαντος αλλά και τι θα μπορούσε να προσφέρει στην ανθρωπότητα η εξερεύνηση του διαστήματος.

Χρονική περίοδος σεμιναρίων και δραστηριοτήτων:
Ο κύκλος σεμιναρίων και δραστηριοτήτων θα ολοκληρωθεί με 15 Κυριακάτικες συναντήσεις, διάρκειας 3 ωρών η καθεμία. Τα σεμινάρια ξεκινούν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 και ολοκληρώνονται την Κυριακή 28 Μαΐου 2017. Το αναλυτικό πρόγραμμα για τους μαθητές δημοτικού βρίσκεται εδώ, ενώ για τους μαθητές γυμνασίου εδώ.

Τόπος διεξαγωγής:
Τα σεμινάρια γίνονται στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στο λόφο Κουφού στην Πεντέλη. Ο χώρος διαθέτει άπλετο parking και κυλικείο. Λεπτομερείς πληροφορίες πρόσβασης είναι διαθέσιμες εδώ.

Κόστος Συμμετοχής:
Το συνολικό κόστος συμμετοχής στα σεμινάρια και δραστηριότητες είναι 320 ευρώ ανά μαθητή.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα έντυπου υλικού που θα παραλάβει ο μαθητής, ελαφρύ πρωινό, καθώς και το κόστος της εκδρομής με λεωφορεία στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία, στο τέλος του σχολείου.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος σε λίστα προτεραιότητας:
Κατά τον μήνα Νοέμβριο θα είναι δυνατή η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η προεγγραφή σε λίστα προτεραιότητας.

Εγγραφές:
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής από την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, ή έως συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα: (100 παιδιά και 100 έφηβοι). Η σειρά προτεραιότητας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο εγγραφής, η οποία θα εξασφαλίζεται με την καταβολή του συνολικού ποσού συμμετοχής.

Επικοινωνία:
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες 9:00-14:00 καθημερινά από τη Γραμματεία των Σεμιναρίων Αστρονομίας κ. Δ. Τσιούτσια (τηλ.: 210-3490054 ή 210-3490160 – email: [email protected])

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί