ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σεμινάριο: Κατανοώντας και Προλαμβάνοντας τους Κινδύνους του Εγγύς Διαστήματος, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας,

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, στις 6 μ.μ., ο Δρ. Ιωάννης Γκόλιας, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. θα πραγματοποιήσει σεμινάριο στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (Αλεξανδρείας 113, Ντεπώ) με θέμα «Κατανοώντας και Προλαμβάνοντας τους Κινδύνους του Εγγύς Διαστήματος».

Περίληψη: Η προστασία του πλανήτη μας και των διαστημοσυσκευών μας από τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαστημικό μας περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Η διαστημική επιτήρηση είναι πλέον αναγκαία και βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την παρακολούθηση παραγήινων αστεροειδών και τις μεθόδους αποτροπής δυνητικών συγκρούσεων, την παρακολούθηση και καταγραφή ενεργών δορυφόρων και διαστημικών καταλοίπων, καθώς επίσης και τη μελέτη και πρόβλεψη του διαστημικού καιρού. Στην παρούσα ομιλία, επικεντρωνόμαστε στους δύο πρώτους πυλώνες, παρουσιάζοντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων από αστεροειδείς και διαστημικά κατάλοιπα.

Βιογραφικό: Η επιστημονική πορεία του Δρ. Ιωάννη Γκόλια ξεκίνησε από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Υπολογιστική Φυσική. Αναγορεύτηκε διδάκτορας στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Ρώμης “Tor Vergata”, εκπονώντας την διατριβή του με υποτροφία Marie Curie. Συνέχισε την ερευνητική του καριέρα για τρία χρόνια στο τμήμα Αεροδιαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου του Μιλάνου. Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου εργάστηκε αρχικά ως ερευνητής, ενώ από το 2022 τελεί χρέη Επίκουρου Καθηγητή στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής. Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Εταιρείας και της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, ενώ εμπλέκεται στις δραστηριότητες των διαστημικών αποστολών DART και Hera. Σήμερα, εκτός από τα καθήκοντα του ως καθηγητής, είναι υπεύθυνος επιχειρησιακής ετοιμότητας των τριών αστρονομικών σταθμών του ΑΠΘ, είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Επιτήρησης του Διαστήματος (GR-SST) και συμμετέχει στον σχεδιασμό του μικροδορυφόρου PeakSat του ΑΠΘ.

***

▪ Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου).
▪ Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.

Δείτε το πρόγραμμα των σεμιναρίων εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί