ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: AcubeSAT, ο Ελληνικός νανοδορυφόρος, Σάββατο 4 Μαρτίου

Παρουσίαση από μέλη της φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ, SpaceDot, του νανοδορυφόρου AcubeSAT.

Ομιλήτριες Βάλια Παππά, Αντωνία Καλόνικου

Η ομάδα SpaceDot ιδρύθηκε το 2021 και αντικείμενό της είναι η διαστημική έρευνα η οποία υλοποιείται μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής του νανοδορυφόρου AcubeSAT που προγραμματίζεται για εκτόξευση το 2024, με την υποστήριξη του προγράμματος «Fly Your Satellite 3!» του Εκπαιδευτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

To «Fly Your Satellite! 3» πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν τον δικό τους νανοδορυφόρο. Αποτελεί τη μεγαλύτερη φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο περισσότερων από 70 φοιτητών σε 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο νανοδορυφόρος AcubeSAT, θα μεταφέρει ένα τσιπ ρευστομηχανικής που θα λειτουργήσει ως το εργαστήριο, μέσα στο οποίο θα πραματοποιηθεί βιολογικό πείραμα. Σκοπός της ομάδας είναι να μελετηθεί η παραγωγή πρωτεϊνών του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae προκειμένου να ανιχνεύθούν οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας και των συνθηκών μικροβαρύτητας σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Από τους 2500 νανοδορυφόρους που έχουν εκτοξευθεί, μόνο 7 σχεδιάστηκαν με σκοπό τη μελέτη ενός συστήματος βιολογικής φύσης. Ο AcubeSAT στοχεύει, μεταξύ άλλων, να φιλοξενήσει το μεγαλύτερης κλίμακας βιολογικό πείραμα σε επίπεδο νανοδορυφόρου μέχρι στιγμής.

Στην παρουσίαση θα γίνει μία περιγραφή του νανοδορυφόρου (πώς είναι κατασκευασμένος, από ποια μέρη αποτελείται κτλ), της ιστορίας της ομάδας, των υποσυστημάτων από τα οποία απαρτίζεται και φυσικά, της αποστολής και των στόχων που έχει θέσει η ομάδα με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό.

Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 6 μμ, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.


Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε ως προς τη χρήση μάσκας καθόλη τη διάρκεια παραμονή σας στα γραφεία μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση!

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί