ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Επίδραση του εξωγήινου, του γήινου και του ανθρωπογενούς παράγοντα στο κλίμα της Γης, Σάββατο 11 Ιανουαρίου

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Επίδραση του εξωγήινου, του γήινου και του ανθρωπογενούς παράγοντα στο κλίμα της Γης,
Σάββατο 11 Ιανουαρίου

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η μέση θερμοκρασία της Γης, σε χρονικό ορίζοντα εκατοντάδων χιλιάδων ετών μεταβάλλεται περιοδικά.

Το γεγονός αυτό προκαλεί σύγχυση σε όσους δεν είναι σωστά ενημερωμένοι, καθώς νομίζουν ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη γήινη ατμόσφαιρα, τα τελευταία πενήντα χρόνια, είναι παροδικό φαινόμενο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδιαφορούν για τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τον ανθρωπογενή παράγοντα.

Οι μη ανθρωπογενείς παράγοντες που επηρεάζουν περιοδικά τη μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης είναι γνωστοί ως οι τρεις κύκλοι Milankovitsh, οι οποίοι είναι:

1) η μεταβολή της εκκεντρότητας περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο,
2) η λόξωση του άξονα περιστροφής της Γης και
3) ο προσανατολισμός του άξονα περιστροφής της Γης.

Ο πρώτος οφείλεται στην αλληλεπίδραση των μεγάλων πλανητών Δία και Κρόνου με τη Γη, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος στο σύστημα Γης. Σελήνης και Ηλίου. Οι παράγοντες αυτοί έχουν περιοδικότητα κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Εξωγενής παράγων μη περιοδικός, είναι κάποιες αυξομειώσεις της Ηλιακής δραστηριότητας.

Ενδογενείς παράγοντες είναι: η μετακίνηση των λιθοσφαιρών πλακών και το φαινόμενο θερμοκηπίου μη ανθρωπογενούς προέλευσης.

Οι κλιματικές αλλαγές, όμως που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα, δεν έχουν σχέση με τους προαναφερθέντες παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το κλίμα της Γης σε περιόδους εκατοντάδων χιλιάδων ετών, ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, αλλά αναφέρονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα σε χρονικές περιόδους κάποιων δεκαετιών.

Στα βαθύτερα αίτια της κλιματικής αλλαγής θα μας ξεναγήσει ο χημικός Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στις 18:00 στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας.

-Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου). Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη του Ομίλου.

***

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί