ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Ο Μη Γραμμικός Κόσμος – Χάος Και Φράκταλς, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

Γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα καιρικά φαινόμενα;Τι είναι η τυρβώδης ροή;Τι σημαίνει το φαινόμενο της πεταλούδας;Πώς συμπεριφέρεται η φύση;Πώς μπορώ να ζωγραφίσω μία φτέρη;Ποια είναι η διάσταση μιας ακτογραμμής;

Η φύση είναι μη γραμμική. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος δεν σχετίζονται με γραμμικό τρόπο. Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχουν φυσικά συστήματα στα οποία μικρές αλλαγές στις αρχικές τους συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες διαφορές στην εξέλιξη τους. Αυτά τα συστήματα ονομάζονται χαοτικά και τα βλέπουμε συχνά στη φύση.Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην μελέτη της φύσης αλλά και στα μαθηματικά. Τα φράκταλς (ή στα ελληνικά τα μορφοκλασματικά σύνολα) φανέρωσαν τα μυστικά της «γεωμετρικής» πολυπλοκότητας και μας έδωσαν ένα εργαλείο για να περιγράψουμε από μια ακτογραμμή μέχρι τα σύννεφα και το αγγειακό σύστημα του ανθρώπου.

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στην ομιλία του Τζαμάλ – Οδυσσέα Μαάιτα το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.

Βιογραφικό

Ο Τζαμάλ – Οδυσσέας Μαάιτα __γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών «Υπολογιστική Φυσικής» και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Έχει διδάξει ως πανεπιστημιακός υπότροφος στο τμήμα Αυτοματισμού του ΑΤΕΙ, στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Διδάσκει επίσης στο ΠΜΣ «Υπολογιστική Φυσική» το μάθημα «Μη γραμμική Δυναμική». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η Μη γραμμική δυναμική, το χάος και τα πολύπλοκα συστήματα, οι ταλαντωτές και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Έχει δημοσιεύσει 15 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και τόμους. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Discontinuity, Nonlinearity and Complexity και κριτής σε 8 επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει ένα επιστημονικό βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Η ζωή των αστεριών».

Καθώς ο καιρός κρυώνει και ο αερισμός των χώρων του Ομίλου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε ως προς τη χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονή σας στα γραφεία μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση!

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί