ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Οι δορυφόροι των μεγάλων πλανητών και το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής σε κάποιους από αυτούς

Κάποιοι δορυφόροι των μεγάλων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος, έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά και παρουσιάζουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η Ευρώπη του Δία, αν και είναι σε μέγεθος μόλις τα 2/3 της Σελήνης, έχει περισσότερο νερό από τη Γη. Κάτω από ένα τεράστιο στρώμα πάγου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός, ο οποίος αποτελεί στόχο εξερεύνησης από τη ΝΑΣΑ, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας για ενδεχόμενη ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής.

Ο μικρός δορυφόρος του Κρόνου Εγκέλαδος, καλύπτεται επίσης από τεράστιο στρώμα πάγου, και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για ύπαρξη υγρού νερού κάτω από αυτό, στην περιοχή του νοτίου πόλου.

Ο μεγαλύτερος από τους δορυφόρος του Κρόνου Τιτάνας, έχει υδρολογικό κύκλο, όπως η Γη, και παλαιότερα ο Άρης, όχι όμως από νερό, αλλά από μεθάνιο. Στον Τιτάνα το μεθάνιο βρίσκεται σε τρεις φυσικές καταστάσεις, σχηματίζει νέφη, από αυτά προκύπτουν βροχές, οι οποίες τροφοδοτούν ποταμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους εκβάλουν σε τεράστιες λίμνες υγρού μεθανίου, από τις οποίες μέρος του μεθανίου εξατμίζεται.

Δηλαδή στο Ηλιακό σύστημα, σίγουρα και σε άλλα, υπάρχουν πιθανότητες ύπαρξης μορφών ζωής εκτός της επονομαζόμενης «κατοικήσιμης ζώνης».

Θα σας αποδείξω ότι στο Σύμπαν υπάρχει «αυθόρμητη τάση» σχηματισμού μορίων DNA, άρα σε κάποιους πλανήτες ή δορυφόρους μορφές ζωής. Τι γίνεται όμως με την ύπαρξη νοημόνων όντων, όπως ο άνθρωπος; Αυτά θα αναφερθούν το ερχόμενο Σάββατο 28 Μαΐου και θα ακολουθήσει διάλογος.

Αν απαλλαγούμε από τις εμμονές περί ζωής, τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποιοι άλλοι δορυφόροι, όπως ο περισσότερο ηφαιστειογενής κόσμος στο Ηλιακό σύστημα, ο δορυφόρος του Δία, Ιώ.

Εισηγητής ο χημικός Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης, τέως σχολικός σύμβουλος. Σάββατο 28 Μαΐου, 6 μ.μ. στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113

Υπενθυμίζουμε ότι:

Η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και δεν γίνονται κρατήσεις.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί