ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ/ΦΥΣΗΣ

Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου δεν θα κρατήσει τα σκήπτρα για πολύ

Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Η εταιρεία First Solar μόλις έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου, το οποίο αρκεί για καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης των 160.000 νοικοκυριών. Δεν θα κρατήσει όμως τα σκήπτρα για πολύ.Η «Ηλιακή Φάρμα Τόπαζ», μια επένδυση των 2,5 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην στην πεδιάδα του Καρίθο Πλέιν, κοντά στη Δυτική Ακτή. Περιλαμβάνει εννέα εκατομμύρια φωτοβολταϊκά πάνελ που καλύπτουν συνολική έκταση 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων και προσφέρουν ισχύ 550 megawatt.Το πάρκο θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 377.000 τόνους το χρόνο, ποσότητα που θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 73.000 αυτοκινήτων.

Εντός του 2015 προγραμματίζεται να τεθούν σε λειτουργία δύο ακόμα μεγαλύτερες μονάδες στην Καλιφόρνια. Η πρώτη, το Desert Sunlight της First Solar, θα κατασκευαστεί στην κομητεία του Ρίβερ Σάιντ και θα προσφέρει ισχύ 550 MW. Η δεύτερη, με την ονομασία Solar Star, κατασκευάζεται στο Ρόζαμοντ και θα δίνει 579 MW.

Στην Καλιφόρνια λειτουργεί εξάλλου ο σταθμός του Ιβάνπα, ο μεγαλύτερος «ηλιοθερμικός» σταθμός του κόσμου. Αντί για φωτοβολταϊκά πάνελ, χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες κάτοπτρα που εστιάζουν την ηλιακή ενέργεια σε πανύψηλους πύργους.

Στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο θα είναι από το 2015 τοφωτοβολταϊκό πάρκο του Σαστάς στη Γαλλία. Θα προσφέρει ισχύ 300 megawatt, αρκετή για τις ανάγκες της γειτονικής πόλης του Μπορντό.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: www.in.gr
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί